Το πλάνο του Παπουτσάκη

Η διαρροή των προθέσεων του Δημήτρη Παπουτσάκη για μη διάλυση της ΠΑΕ Εργοτέλης προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ωστόσο ο μεγαλομέτοχος των «κιτρινόμαυρων» αναζητά έναν άλλο τρόπο για να γίνει η εκκαθάριση της ΠΑΕ και η διάλυσή της σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι πως δεν θέλει να αντιμετωπίσει μαζεμένα τα χρέη της εταιρείας, αλλά αναζητά τρόπο να παρατείνει τη διαδικασία σε 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι νομικοί σύμβουλοι του Παπουτσάκη κάνουν μια διαφορετική ερμηνεία του άρθρου 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα. Για να μπορέσει η ΠΑΕ Εργοτέλης να υπαχθεί στον κώδικα αυτό, πρέπει να έχει στην κατοχή της περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορεί να εκποιήσει και από τα χρήματα που θα αποκομίσει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους πιστωτές της, ώστε να αποζημιωθούν.

Τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η ΠΑΕ Εργοτέλης δεν είναι γνωστά, εκτός από ένα οικόπεδο στην Αμμουδάρα, που είναι προϊόν δωρεάς. Για να υπαχθεί η εταιρεία στον πτωχευτικό κώδικα, θα πρέπει να γίνει με δικαστική απόφαση, κατόπιν σχετικής αίτησης. Το δικαστήριο παράλληλα θα ορίσει και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η ενέργεια αυτή, για την οποία υπεύθυνος θα είναι ο εκκαθαριστής που θα ορισθεί. Ανώτατο χρονικό διάστημα είναι ο ένας χρόνος και αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν ολοκληρωθεί η όλη ενέργεια, η εκκαθάριση παύει.

Στο σχετικό εδάφιο του νόμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η όλη Διαδικασία μεταβίβασης του ενεργητικού κατά τα προεκτεθέντα διαρκεί κατ' ανώτατο χρονικό όριο δώδεκα (12) μήνες, από την έναρξη των ενεργειών του εκκαθαριστή με τη σύνταξη της προβλεπόμενης στην παράγραφο 4 του παρόντος απογραφής με δυνατότητα παράτασης από το πτωχευτικό δικαστήριο έξι (6) επιπλέον μηνών. Σε περίπτωση υπέρβασης των άνω χρονικών ορίων, η εκκαθάριση παύει αυτοδικαίως και σε περίπτωση που εκκρεμεί Αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της. Ως προς τη Διαδικασία μεταβιβάσεώς τους, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης αυτής, ισχύουν τα ανωτέρω, αναλόγως εφαρμοζόμενα».

Ο Δημήτρης Παπουτσάκης θα προσπαθήσει με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει χρόνο, για να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των χρεών. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι συνέπειες θα έχει αυτή η διαδικασία στον Εργοτέλη, όταν κατορθώσει να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες και θα πρέπει να συσταθεί και πάει ΠΑΕ. Πάντως, αυτό το πλάνο θα παρουσιαστεί στη ΓΣ της ΠΑΕ την Πέμπτη (10/3).

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep