Παναθηναϊκός: «Ναι με ανταλλάγματα»

Η πρόταση των Πράσινων για το format του προσεχούς πρωταθλήματος της Super League 2.

Στο ΔΣ της Τετάρτης (19/07) θα αποφασιστεί, εκτός απροόπτου, το format του νέου πρωταθλήματος. Μεταξύ των ΠΑΕ που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους είναι και ο Παναθηναϊκός Β. Οι Πράσινοι χαρακτήρισαν προβληματικό το σύστημα διεξαγωγής πλέι οφ και πλέι άουτ και σημείωσαν ότι θα ήταν αποδεκτό μόνο με οικονομικά ανταλλάγματα όπως αύξησης του τηλεοπτικού συμβολαίου κατά 50%!

Αναλυτικά η πρόταση του Παναθηναϊκού:

«Το προτεινόμενο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος για τον προβιβασμό / υποβιβασμό ομάδων με τη διεξαγωγή αγώνων πλέι οφ και πλέι άουτ διαφοροποιείται με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος όπως περασμένες δύο αγωνιστικές περιόδους (2021-22 και 2022-23), ενώ προφανώς θα διαφοροποιηθεί εκ νέου την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2024-25) εφόσον τηρηθεί η προβλεπόμενη αναδιοργάνωση. Δηλαδή θα ισχύσει - εάν ισχύσει - για έναν χρόνο και μόνον έναν χρόνο. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι προβληματικό.

Το δεδομένο ότι σε κάθε όμιλο θα μετέχουν 13 ομάδες από τις οποίες η πρωταθλήτρια θα ανέβει στη Super League, ενώ πέντε θα υποβιβαστούν, καθιστά το πρωτάθλημα έντονα ανταγωνιστικό χωρίς την ανάγκη διεξαγωγής πλέι οφ και πλέι άουτ. Η διεξαγωγή αγώνων πλέι οφ και πλέι άουτ επομένως (αν προκριθεί), θα πρέπει να συνοδεύεται από ικανά οικονομικά ανταλλάγματα για να έχει εμπορικά νόημα. Και οικονομικά ανταλλάγματα - ελλείψει άλλων πόρων - μπορεί να προκύψουν μόνο από μία αύξηση της τάξεως του 50% τουλάχιστον για κάθε ομάδα από τη συμφωνία με τη Δημόσια Τηλεόραση, σενάριο το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί. Άλλως τα έξοδα οργάνωσης και μετακίνησης σε σχέση με πέρυσι, πέρα από το ήδη αυξημένο κόστος λόγω πληθωρισμού, θα μεγαλώσουν περαιτέρω κατά 40% χωρίς κανένα επιπλέον όφελος.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση η είσοδος ομάδων σε διαδικασία πλέι οφ και πλέι άουτ με το 50% των βαθμών που έχουν συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο είναι λίγο αυθαίρετη. Δεν προκύπτει ο λόγος που οι ομάδες που πήγαν καλύτερα αγωνιστικά την κανονική περίοδο θα πρέπει να μην έχουν το 100% των βαθμών που έχουν συγκεντρώσει (όπως και στη Super League).

Εφόσον δεν προκύψει σημαντικό οικονομικό επιπλέον αντάλλαγμα, θα πρέπει να εξεταστεί η διεξαγωγή του πρωταθλήματος χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ. Αυτό θα επιτρέψει αφενός τη διακοπή του πρωταθλήματος κατά 3 εβδομάδες την περίοδο 20 Δεκεμβρίου - 10 Ιανουαρίου όπου οι αγωνιστικοί χώροι των περισσότερων γηπέδων καθίστανται προβληματικοί, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα ανοχής στην περίπτωση που για λόγους νομικούς η έναρξη του πρωταθλήματος καθυστερήσει και τη φετινή χρονιά».

@ Αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί και η εφημερίδα «Live Sport».

Last modified onΔευτέρα, 17 Ιούλιος 2023 11:35

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep