«Εδώ τιμωρήθηκε η Εθνική...»

Τη... μία ώρα έφτασε η εκδίκαση της έφεσης του Απόλλωνα για το πολυσυζητημένο ματς με τον Πανελευσινιακό.

Υπόθεση πέντε λεπτών είχε χαρακτηρίσει ο Αλέξης Κούγιας την καταγγελία σε βάρος του Απόλλωνα για αντικανονική συμμετοχή έξι ξένων ταυτόχρονα στον αγώνα με τον Πανελευσινιακό. Μία εξέλιξη που έφερε πρωτόδικα την αφαίρεση τριών βαθμών και τον μηδενισμό του. Ωστόσο, ακόμα και η εκδίκαση της έφεσης της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» την Τετάρτη (08/06) είχε διάρκεια περίπου μία ώρα. Οι «κυανόλευκοι» προσπάθησαν να πείσουν για την έλλειψη έννομου συμφέροντος της ΑΕΛ, ζήτησαν να αθωωθούν, όμως μία ερώτηση που απηύθυνε η έδρα δείχνει ότι η πρωτόδικη απόφαση δεν αναμένεται να αλλάξει...

Το flnews βρέθηκε στην ΕΠΟ και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ από την εκδίκαση της έφεσης με τις θέσεις των νομικών εκπροσώπων των ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, ΑΕΛ, Πανελευσινιακός...

«Αόριστο δικόγραφο»

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του Απόλλωνα, Μηνάς Λυσάνδρου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ένσταση της Ελευσίνας απορρίφθηκε, η καταγγελία της ΑΕΛ έγινε αποδεκτή και της Κασσιόπης, δεν ξέρω πώς, ενώ απορρίπτεται στη συνέχεια γίνεται εν μέρει δεκτή. Η ΑΕΛ στάθηκε στη συμμετοχή του Παρπέξ και η Κασσιόπη τους συμπεριέλαβε όλους. Υπάρχει αοριστία στο δικόγραφο της Κασσιόπης. Το πρωτοβάθμιο όργανο έσφαλε, κάνοντας εν μέρει δεκτή την καταγγελία. Διαβάζοντας τις καταγγελίες υπάρχει απόλυτη ταυτότητα στο κείμενο και ο συντάκτης είναι το ίδιο πρόσωπο.

Το άρθρο 23 παρ. 1 του ΚΑΠ αναφέρει βασική προϋπόθεση της ένστασης ότι το πρόσωπο πρέπει να κατονομάζεται. Αυτό έκανε η ΑΕΛ, αλλά όχι η Κέρκυρα. Το ανίχνευσε το μονομελές πειθαρχικό όργανο και στη συνέχεια αφού απορρίπτει την καταγγελία λέει ότι γίνεται ορθή εκτίμηση του δικόγραφου. Το σφάλμα είναι προφανές. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι σωστές από την πρώτη ως την τελευταία λέξη. Αν ένα δικόγραφο είναι αόριστο, τέλος...»

Το παράδειγμα του ΑΣΕΠ

Ακολούθως ο Λυσάνδρου υποστήριξε ότι η ΑΕΛ δεν έχει έννομο συμφέρον και, μάλιστα, χρησιμοποίησε παράδειγμα διαγωνισμού του ΑΣΕΠ:
«Ο νομοθέτης δίνει δικαίωμα σε τρίτο να κάνει καταγγελία μόνο για αντικανονική συμμετοχή εντός τριών ημερών υπό την προϋπόθεση ότι έχει άμεσο έννομο συμφέρον σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα. Η βαθμολογία τότε ήταν ΑΕΛ 56, Κέρκυρα 55, Απόλλων 52. Αν αφαιρεθούν οι έξι βαθμοί η κατάταξη δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει ανατροπή στη διαμόρφωση του πίνακα. Μόνο στην Ελλάδα επιτρέπεται σε τρίτη ομάδα να κάνει καταγγελία.

Γιατί δίνει, όμως μία επιπλέον ημέρα ο νομθέτης σε αυτή να κινηθεί; Γιατί μπορεί η δεύτερη ομάδα, είτε να είναι αδιάφορη, είτε να είναι η νοοτροπία της τα ματς να παίζονται στο γήπεδο. Η καταγγελία του τρίτου μπορεί για παράδειγμα να καθορίσει την παραμονή. Δηλαδή, να παίζουν δύο ομάδες, να χάνει η μία και να υποβιβάζομαι εγώ. Αν κάνω καταγγελία, δικαιωθώ και σωθώ, τότε διαμορφώνεται η βαθμολογία.

Τα νικηφόρα παιχνίδια που ακολούθησαν έφεραν την ΑΕΛ πρώτη, την Κέρκυρα δεύτερη και τον Απόλλωνα τέταρτο με την αφαίρεση βαθμών σε πρώτο επίπεδο. Η διαμόρφωση του πίνακα δεν εξαρτάται από το αν ευδοκιμήσουν οι καταγγελίες. Ενδεχόμενη παραδοχή των καταγγελιών θα δυσχεράνει το έργο μας να πλησιάσουμε και θα αυξήσει τις πιθανότητες ανόδου των δύο πρωτοπόρων. Άμεσο - ενεστώς - έννομο συμφέρον δεν υπάρχει με λέξεις «πιθανολόγηση» και «ενδεχομένως». Επομένως, μιλάμε για τη φωτογραφία της στιγμής. Εκεί κρίνεται το έννομο συμφέρον.

Μπορώ να σας αναφέρω και παραδείγματα, όπως τους επιτυχόντες στον πίνακα του ΑΣΕΠ. Να είναι οι επιτυχόντες τέσσερις και ο 11ος να κάνει ένσταση για τον 5ο, ώστε να βγει 10ος. Πού είναι το έννομο συμφέρον;».

Ο... Γιάννου και η παραδοχή Παναγόπουλου για Κούγια

Ο δικηγόρος του Πανελευσινιακού, Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι ο Λυσάνδρου δεν είπε λέξη για την παράβαση, δηλαδή για την ταυτόχρονη συμμετοχή έξι ξένων. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της τιμωρίας της Εθνικής ομάδας για αντικανονική συμμετοχή του Απόστολου Γιάννου σε φιλικό με την Τουρκία και παραδέχτηκε ότι πρώτος κατάλαβε την παράβαση ο Αλέξης Κούγιας. Όπως είπε:

«Ο κύριος Λυσάνδρου δεν είπε λέξη για την παράβαση που είναι δεδομένη. Ο προπονητής του Απόλλωνα παραιτήθηκε. Αν και ο Απόλλων είναι από τις καλύτερες ΠΑΕ διέφυγε της προσοχής του τιμ. Δυσκολευόταν τότε ο Μπάμπης Τεννές, ενώ και εμείς θέλαμε πάση θυσία αποτέλεσμα. Όλη η πιάτσα ήξερε ότι ο Φατιόν έπαιζε ως Έλληνας. Κανείς δεν ήξερε ότι είναι ξένος. Προς το τέλος του αγώνα μπήκε ο Παρπέξ. Στην πυραμίδα των δικόγραφων η ΑΕΛ έκανε πρώτη την καταγγελία. Παρότι ο Αλέξης Κούγιας έχει πει τα εξ αμάξης για μένα, του αναγνωρίζω ότι κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους. Καλά έκανε, αφού έχει έννομο συμφέρον.

Πληροφορηθήκαμε την καταγγελία και δεν είχαμε πάρει χαμπάρι. Μου είπαν από τη διοίκηση να τρέξω να κάνω ένσταση. Έχουμε κάνει και άλλες, όπως με τον Αχαρναϊκό και την Παναχαϊκή. Όφειλα να την κάνω την τελευταία στιγμή. Διαπίστωσα ότι ο Φατιόν ήταν ξένος. Ο Τεννές βλέποντας ότι κρινόταν ένα ματς και ξέροντας την παρανομία έβαλε τον Παρπέξ. Αλλοίωσε έτσι την εικόνα του αγώνα. Ο ΚΑΠ προβλέπει ίσα όπλα για τις ομάδες και η δάταξη είναι διεθνής. Εδώ στη Φινλανδία τιμωρήθηκε ομάδα για τον ίδιο λόγο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν οι ξένοι τους Έλληνες. Αλλοιώθηκε η ισορροπία και στις καθυστερήσεις ο Κονέ που είναι ξένος σημείωσε το γκολ. Έκανα μία λιτή καταγγελία δύο σελίδων και περιγράφω την παρανομία και ιδίως τη συμμετοχή του Φατιόν.

Εμείς δεν ξέραμε τι έγραφε η ΑΕΛ και δεν επαναπαυτήκαμε. Έτσι κι αλλιώς κερδισμένη θα ήταν. Εμείς καιγόμασταν. Φιλικό σωματείο ο Απόλλων, αλλά... Αν δεν ήταν παράνομη η συμμετοχή του Φατιόν δεν θα υπήρχε πρόβλημα, γι' αυτό σταθήκαμε ειδικά σε αυτόν. Και η σκέψη της ΑΕΛ είναι σωστή και της Κέρκυρας που τους έβαλε όλους. Δεν καταθέσαμε έφεση, γιατί η ΑΕΛ μας κατηγόρησε για δήθεν συμπαγνίες. Είναι αδύνατο να μας δίνει το αποτέλεσμα και να απορρίπτει την έφεση.

Εδώ καταδικάστηκε η Εθνική για αντικανονική συμμετοχή του Γιάννου στο φιλικό με την Τουρκία. Εφαρμόζονται οι κανονισμοί, ακόμα και σε φιλικό. Η Εθνική θα πέσει στο ranking και θα πληρώσει πρόστιμο. Θυμάστε ότι υποβιβάστηκε η Καλαμαριά, για τον ίδιο λόγο, έχασε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ και το πήρε ο Ολυμπιακός.

Ήταν δυνατό να καταθέσουμε έξι παράβολα; Δεν το προβλέπει ο κανονισμός. Αν ανατραπεί η απόφαση εμείς θα υποβιβαστούμε. Η Κέρκυρα λείπει, αλλά είναι προς τιμήν της ΑΕΛ που είναι εδώ παρούσα». Ακολούθησε ερώτηση από την έδρα αν η ένσταση της Ελευσίνας κατατέθηκε εγκαίρως, με τον Παναγόπουλο να απαντά καταφατικά.

«Οι πρωτοπόροι απαγορεύεται να κάνουν ενστάσεις;»

Τελευταίος μίλησε ο νομικός της ΑΕΛ, Κωνσταντίνος Συνοδινός. Αρχικά τόνισε ότι ο συντάκτης του δικόγραφου ήταν ο ίδιος και ανέφερε: «Εμείς σταθήκαμε στη συμμετοχή του Παρπέξ, αφού βάσει του φύλλου αγώνα τότε έγινε μη σύμφωνη με την προκήρυξη η σύνθεση του Απόλλωνα. Η έφεση του Απόλλωνα δεν αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης, αλλά ασχολείται με το έννομο συμφέρον.

Σύμφωνα με τον Απόλλωνα δεν υπάρχει μεταβολή της βαθμολογικής κατάταξης και ο συνάδελφος χρησιμοποίησε το παράδειγμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο παραλληλισμός αφορά σε τελική βαθμολογία, ενώ εδώ έχουμε ενδιάμεση. Με το σκεπτικό του Απόλλωνα οι ΑΕΛ, Κέρκυρα δεν μπορούν να κάνουν ένσταση. Έχουν, όμως τα Τρίκαλα, αφού ισοβαθμούν μαζί του. Οι δύο πρώτοι θέλουν να διαφυλάξουν τη διαφορά από τους υπόλοιπους. Δηλαδή οι πρωτοπόροι δεν μπορούν ποτέ να καταγγείλουν ομάδες που είναι χαμηλότερα στη βαθμολογία; Η ΑΕΛ ατη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν πρώτη, άρα δεν μπορεί να καταγγείλει; Μόνο οι ομάδες που είναι χαμηλότερα έχουν αυτό το δικαίωμα;».

Ακολούθησε ερώτηση από την έδρα: «Πόσες αγωνιστικές πριν το τέλος έγινε το παιχνίδι;».
Συνοδινός: «Εννέα».
Έδρα: «Άρα οι ομάδες που είναι στις πρώτες θέσεις έχουν στόχο να απομακρυνθούν και να δημιουργήσουν απόσταση ασφαλείας. Το έννομο συμφέρον ψάχνω, γι' αυτό ρωτάω. Της Ελευσίνας είναι δεδομένο, αλλά και η ΑΕΛ δεν έχετε λόγο να θέλετε το τρίποντο, γιατί δεν ξέρετε τι θα γίνει στις επόμενες αγωνιστικές;».
Συνοδινός: «Αν είχαμε διαφορά τεσσάρων πόντων και έμενε μία αγωνιστική δεν θα είχαμε πρόβλημα».
Παναγόπουλος: «Έμεναν εννέα αγωνιστικές και δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει».

Και ο Συνοδινός συνέχισε: «Η ΑΕΛ θα είχε δικαίωμα να καταγγείλει και άλλες ΠΑΕ που μπορούσαν να γεφυρώσουν τη διαφορά. Ακόμα και τον Αχαρναϊκό. Φανταστείτε να ήμασταν μία αγωνιστική πριν το τέλος και να έχουν οι τρεις πρώτοι έναν πόντο διαφορά ο καθένας. Και κάναμε εμείς καταγγελία για τον Απόλλωνα. Τι θα έλεγε τότε; Ότι είμαι τρίτος και θα μείνω τρίτος; Μιλάμε για μεγιστοποίηση της βαθμολογικής διαφοράς».

Όλες οι πλευρές πήραν προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων έως τις 13 Ιουνίου (14:00).

Last modified onΠέμπτη, 09 Ιούνιος 2016 03:30

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep