Από κεκλεισμένων ως... υποβιβασμός!

Κλήση του Ηρακλή Λάρισας για απειλές, εκφοβισμό και βία από τον αθλητικό δικαστή. Προβλέπεται από κεκλεισμένων ως... υποβιβασμός!

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ηρακλής Λάρισας για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ Β και την επίθεση στους διαιτητές. Ο αθλητικός δικαστής κάλεσε σε απολογία τους νεοφώτιστους και στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβε τα άρθρα 19 (Απειλές - εκφοβισμός), 20 (βία) του Κ.Α.Π. όπου προβλέπεται από κεκλεισμένων έως υποβιβασμός!

Το κατηγορητήριο που αφορά στην ΠΑΕ, τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Λίταινα (κινδυνεύει με ποινή 10 αγωνιστικών) και τον Πέτρο Καραναστάση:

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου A2 Εθνικής Κατηγορίας καλεί σε απολογία:

Τη Δευτέρα 08.05.2023 και ώρα 12:30 την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5, 6, 11, 12 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 14 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ (αγώνας με ΠΑΕ Αιγάλεω, 21.04.2023).

Τη Δευτέρα 08.05.2023 και ώρα 12:30 την ΠΑΕ ΟΦ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 1970, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5, 6, 11, 12 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 14 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ (αγώνας με ΠΑΕ Κηφισιά, 24.04.2023).

Τη Δευτέρα 08.05.2023 και ώρα 12:30 την ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 15, 17 παρ 2, 5 και 21 παρ 3, ΙΙ α, β του ΚΑΠ Επαγγελματικών Ομάδων (αγώνας με ΠΑΕ Βέροια ΝΠΣ 2019 Νέων, 12.04.2023).

Τη Δευτέρα 08.05.2023 και ώρα 12:30 τους ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΕΤΡΟ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΙΤΑΙΝΑ για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10 παρ. 1ζ, 11 παρ. 1, 2, 3, 10 παρ 1δ, 14, 19 και 20 του Πειθαρχικού Κώδικα, 12 παρ 5 και 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ (αγώνας με ΠΑΕ ΠΑΟΚ Β, 22.04.2023)».

Το άρθρο 12παρ.5 του Κ.Α.Π. αναφέρει:

«Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε αξιωματούχου και ποδοσφαιριστή, οποιουδήποτε μέλους της διοίκησης των ομάδων, κάθε άλλου προσώπου ή εξωποδοσφαιρικού παράγοντα όπως και η είσοδος του παρατηρητή της ΔΕΑΒ και κάθε άλλου μη εντεταλμένου από τις ποδοσφαιρικές αρχές με ειδικά καθήκοντα προσώπου. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται, αναλόγως του παραβάτη, αγωνιστικός αποκλεισμός από μία (1) έως έξι (6) αγωνιστικές ημέρες, απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000,00) έως πενήντα χιλιάδες (50.000,00) Ευρώ, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες ποινές στους άλλους Κανονισμούς της ΕΠΟ».

Το άρθρο 19 του Κ.Α.Π:

«Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) Ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως πέντε (5) έτη. Ως εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο θεωρείται κάθε πρόσωπο που έχει οποιαδήποτε ιδιότητα εξ αυτών που προβλέπονται στο καταστατικό, στους κανονισμούς και στις προκηρύξεις της ΕΠΟ, των διοργανωτριών αρχών και των Ε.Π.Σ. καθώς και κάθε πρόσωπο που ανήκει στα όργανα ή σε υπηρεσίες αυτών με οποιαδήποτε σχέση. Το αδίκημα του παρόντος άρθρου τιμωρούνται ακόμα κι αν δεν έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ενός αγώνα. Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος:

α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές,
β. αφαίρεσης βαθμών, και
γ. υποβιβασμού ομάδας».

Το άρθρο 20 του Κ.Α.Π.:

«Οποιοσδήποτε που εμπίπτει στον παρόντα κώδικα και χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει με βία μία ομάδα ή έναν αξιωματούχο αγώνα ή ένα εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο (όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του παρόντος) για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο πέντε (5), τουλάχιστον, ετών.

Σε περίπτωση κατά την οποία ασκηθεί βία, υπό μορφή σωματικής βλάβης ή τρομοκρατικής ενέργειας κατά διαιτητών ή μελών Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχων εκτός γηπέδου και διαπιστωθεί η συμμετοχή μέλους Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχου ή εντεταλμένου οργάνου με τη μορφή ηθικού ή φυσικού αυτουργού ή ενός εντεταλμένου εν γένει ποδοσφαιρικού οργάνου (όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του παρόντος), το φυσικό πρόσωπο τιμωρείται με ισόβια απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

Ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό.

Στις ως άνω περιπτώσεις των παραγράφων 1, 2 & 3, εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές:
α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές,
β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο,
γ) υποβιβασμός ομάδας.

Οποιοσδήποτε θεατής που διαπράττει τα παραπτώματα που καθορίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, θα τιμωρείται με ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για
πέντε (5) έτη τουλάχιστον».

Το άρθρο 10παρ.1ζ του Π.Κ.:

«Ποινή αποκλεισμού δέκα (10) αγωνιστικών ημερών και χρηματική ποινή τετρακοσίων ευρώ (400), αν ο ποδοσφαιριστής αποβάλλεται από τον αγώνα για βιαιοπραγία ή βάναυση συμπεριφορά προς τους διαιτητή, βοηθούς διαιτητές, παρατηρητή, βοηθό παρατηρητή ή γιατρό του αγώνα».

Το άρθρο 11 παρ.1,2,3 του Π.Κ.:

«Κάθε ομάδα είναι αντικειμενικά υπόλογη και υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων των αξιωματούχων της, που με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, κατά την διάρκεια των αγώνων.

Ο αξιωματούχος ομάδας, με δικαίωμα να παρευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, που διαπράττει τα αδικήματα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, γ, δ, ε, στ, ζ, η, της παρ. 1 και στην περίπτωση της παρ. 5 ε) του άρθρου 10 τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια από δεκαπέντε (15) ημέρες έως έξι (6) μήνες εκτός αν η παραβατική του συμπεριφορά εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 18, 19, 20 και 20Α, οπότε του επιβάλλονται οι εκεί προβλεπόμενες ποινές. Επίσης, η παρούσα διάταξη ισχύει και για τα πρόσωπα που συνδέονται με ΠΑΕ και έχουν λάβει επίσημη διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο.

Η ΠΑΕ, με την οποία συνδέεται ο αξιωματούχος, τιμωρείται με χρηματική ποινή έως ενενήντα χιλιάδες (90.000) ευρώ».

Last modified onΠέμπτη, 27 Απρίλιος 2023 17:55

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep