Εκτός ορίων η κατάσταση στην Α’ ΕΕΟΔ

Ο Νίκος Λαγαρίας (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Τμήματος της FIFPro Γιόνας Μπάερ - Χόφμαν Ο Νίκος Λαγαρίας (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Τμήματος της FIFPro Γιόνας Μπάερ - Χόφμαν

Η προβληματική σύνθεση της επιτροπής, η παρέμβαση του Αρείου Πάγου και οι προσφυγές στη Football League.

Στο φύλλο της Τετάρτης (04/07) της εφημερίδας «Live Sport» φιλοξενείται συνέντευξη του δικηγόρου Νίκου Λαγαρία, του «μετρ του είδους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για την υπόθεση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και την προσφυγή που κατέθεσε η ΑΕΚ στην Α΄ ΕΕΟΔ της ΕΠΟ. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Σάββα Λιβάνιου για το ποια θα είναι η δικαιοδοτική Επιτροπή της ΕΠΟ που θα δικάσει την υπόθεση, ο Λαγαρίας απαντά:

«Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών. Όμως, θα ήθελα εδώ να επισημάνω, έχει και αυτό την σημασία του, ότι τόσο οι Κανονισμοί της ΕΠΟ, όσο και ο αθλητικός Νόμος και ο Νόμος Κοντονή, προβλέπουν ότι για να είναι νόμιμη η σύνθεσή της πρέπει να προεδρεύει - τουλάχιστον -εν ενεργεία δικαστής. Ωστόσο, πρόεδρός της είναι ο συνταξιούχος εφέτης κ. Βασίλης Ανδρόνικος, που είχε χειριστεί και την υπόθεση Τσίγκοφ-Λάρισας-ΑΕΚ του 1988. Οι αποφάσεις της ΕΕΟΔ δεν είναι εκτελεστές, υπό την έννοια της πολιτικής δικονομίας, οι νομικοί καταλαβαίνουν τι εννοώ. Για να γίνουν εκτελεστές, πρέπει η σύνθεσή της να είναι αυτή που προβλέπει ο αθλητικός Νόμος».

Ο κ. Λαγαρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα αν η σύνθεση της Α' ΕΕΟΔ είναι προβληματική. Πριν από λίγες ημέρες είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα η είδηση ότι ποδοσφαιριστές του Παναιγιαλείου, του Πανσερραϊκού και της Αναγέννησης Καρδίτσας προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, μπλοκάροντας τις εγγυητικές επιστολές των ομάδων τους, διότι οι αποφάσεις της Α' ΕΕΟΔ δεν αναγνωρίζονται και χαρακτηρίζονται ανυπόστατες, λόγω ακριβώς της σύνθεσής της.

Ειδικότερα είχε δημοσιευθεί ότι «αν οι αποφάσεις της Α' ΕΕΟΔ εκδίδονταν από τρεις δικαστές και δύο δικηγόρους, τότε οι ποδοσφαιριστές με μια απλή αίτηση στο Υπουργείο θα έπαιρναν την εγγυητική, όμως από την στιγμή που αυτή αποτελείται από έναν συνταξιούχο δικαστικό και τέσσερις δικηγόρους, οι αποφάσεις της ΕΕΟΔ δεν αναγνωρίζονται και χαρακτηρίζονται ανυπόστατες». Πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε από τον κ. Λαγαρία στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι για το θέμα της σύνθεσης της ΕΕΟΔ παρενέβη αυτεπαγγέλτως ο Άρειος Πάγος.

Παρόλα αυτά ο συνταξιούχος εφέτης κ. Βασίλης Ανδρόνικος παραμένει στη θέση του και ασκεί τα καθήκοντά του. Είναι γνωστό ότι οι ποδοσφαιριστές της Football League αμείβονται με την αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη, σχεδόν 550 ευρώ τον μήνα, και ότι οι περισσότεροι είναι και… απλήρωτοι. Στις 25 Ιουνίου στην Α' ΕΕΟΔ εκδικάστηκαν 38 υποθέσεις από τις οποίες σχεδόν οι 30 ήταν της Football League. Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος για την απίστευτη ταλαιπωρία (προσφυγές στο Ειρηνοδικείο κλπ) στην οποία υποβάλλονται οι ποδοσφαιριστές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους;

Η κατάσταση στην Α' ΕΕΟΔ φαίνεται να είναι από καιρό εκτός ορίων. Πρόσφατα δικηγόρος ΠΑΕ της Super League επιτέθηκε φραστικά σε μέλος της Α' ΕΕΟΔ, που εκπροσωπεί τον ΠΣΑΠ και ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν αντέδρασε καθόλου. Επίσης πρόσφατα, σε άλλη συνεδρίαση, ο ίδιος δικηγόρος εξύβρισε τον συνήγορο του ΠΣΑΠ. Και πάλι δεν αντέδρασε ο πρόεδρος. Οι αποφάσεις της Α' ΕΕΟΔ αργούν να εκδοθούν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υπόθεση Σωκράτη Φυτανίδη που έχασε την μεταγραφική περίοδο (!) του περασμένου καλοκαιριού, και του Εσιέν που εκδόθηκε μετά από έξι (!) μήνες.

Άραγε ο ΠΣΑΠ εγκρίνει όλα αυτά που συμβαίνουν στην Α' ΕΕΟΔ και γιατί δεν έχει κάνει ούτε καν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για όσα θλιβερά συνέβησαν εναντίον της εκπροσώπου του στην Επιτροπή και του νομικού του συμβούλου;

Last modified onΠέμπτη, 05 Ιούλιος 2018 14:48

1 comment

  • halandri for ever
    halandri for ever Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2018 10:47 Comment Link

    Συγχαρητήρια για το δημοσίευμα, σε μια εποχή που είδηση είναι το ... survivor. Τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών είναι σε κίνδυνο, τι περιμένετε κύριε Κοντονή για να στείλετε εν ενεργεία δικαστές στην ΕΕΟΔ; Μήπως οι υπηρετούντες στην Αθήνα και τον Πειραιά δεν ... επαρκούν; Εξυγίανση με συνταξιούχους, από το 1988; Κύριε Βασιλειάδη, αυτά σας λένε οι παχυλά αμειβόμενοι σύμβουλοι που διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια στην ΕΠΟ (βλ. "Σφυρίγματα", 13.10.2017, "Έπεσαν οι μάσκες ... κλπ"). Εξυγίανση γίνεται μόνο με ανθρώπους που έχουν αποδείξει, με την στάση ζωής τους, ότι υπηρετούν την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Συγχαρητήρια και στον κ. Λαγαρία για τις εύστοχες και τολμηρές παρεμβάσεις του.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep