Η διάγνωση της μερικής ρήξης

Ο ορθοπεδικός χειρούργος Κώστας Ιντζόγλου αναλύει στο FL News την ορθότητα της διάγνωσης της μερικής ρήξης πρόσθιου χιαστού και την αντιμετώπισή της

Οι τραυματισμοί στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο είναι πολύ συχνοί στους ποδοσφαιριστές και ο επιμελητής ορθοπεδικός χειρουργός στο Μετροπόλιταν και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Ιντζόγλου, αναλύει τους κινδύνους της διάγνωσης της μερικής ρήξης, αλλά και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Γιατρός στον Ηλυσιακό και στον ΓΣ Απόλλωνα, και έχοντας σημαντική καριέρα τερματοφύλακα, ο Ιντζόγλου με άρθρο του στο FL News δίνει πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του τραυματισμού στο γόνατο.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ο κύριος σταθεροποιητής της στροφικής αστάθειας και της πρόσθιας μετατόπισης του γόνατος. Η ρήξη αυτού είναι γενικά μια χειρουργική νόσος και αφορά κυρίως αθλούμενο πληθυσμό. Συχνά είναι πλήρης και βέβαια για την αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι όλο και περισσότερο με μια διάγνωση μαγνητικής τομογραφίας, η οποία λέει: «μερική ρήξη ΠΧΣ». Τελικά τι σημαίνει μερική ρήξη ΠΧΣ και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Μερική ρήξη ΠΧΣ ορίζεται ως η μη πλήρης ρήξη του ΠΧΣ – ριγνύονται δηλαδή κάποιες ίνες του ΠΧΣ. Η μερική ρήξη ΠΧΣ εμφανίστηκε ως διάγνωση τα τελευταία χρόνια που οι μαγνητικοί τομογράφοι εξελίχθηκαν και μας παρέχουν πια καλύτερες απεικονίσεις της παθολογίας του γόνατος. Επίσης, η εμβιομηχανική της ρήξης του πρόσθιου χιαστού έγινε περισσότερο κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα. Έτσι αποδείχτηκε οτι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού δεν είναι απαραίτητο να είναι πλήρης. Μπορεί να είναι και μερική.

tornacl 1280

Αυτό που συνεχίζει να είναι τεράστιας σημασίας όμως στη διάγνωση της ρήξης του ΠΧΣ είναι η κλινική εξέταση και η ικανότητα ενός γόνατος να είναι λειτουργικά σταθερό. Επομένως ένα γόνατο μπορεί έχει υποστεί μερική ρήξη ΠΧΣ και κλινικά να είναι ασταθές. Το γόνατο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να σταθεροποιηθεί χειρουργικά με αρθροσκοπική πλαστική του ΠΧΣ, ώστε να επανέλθει στην πλήρη λειτουργικότητά του. Υπάρχουν ειδικές τεχνικές που ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προσπαθήσει να κρατήσει το υγιές τμήμα («αυτό που κρατάει ακόμα») του ΠΧΣ και να αποκαταστήσει μόνο το τμήμα που έχει σπάσει.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι η μερική ρήξη ΠΧΣ ουσιαστικά είναι μια διάγνωση χωρίς κάποια αξία, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ή μη ενός χειρουργείου. Αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι το κατά πόσο μπορεί αυτό το γόνατο να λειτουργεί πλήρως και να είναι συνδεσμικά σταθερό σε ακραίες δραστηριότητες. Για αυτό το λόγο ο ασθενής που έρχεται αντιμέτωπος με μια μερική ρήξη ΠΧΣ, πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος μετά από ένα πλήρες ιστορικό και μια σωστή και ενδελεχή κλινική εξέταση, θα μπορέσει να τον προσανατολίσει σωστά όσον αφορά στην αποθεραπεία του και στην αναγκαιότητα ή μη ενός χειρουργείου».

Last modified onΚυριακή, 13 Νοέμβριος 2016 11:05

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep