«Άσπρο - μαύρο» για Λαγό, Ελιβέλτο

Ο ΠΣΑΠΠ δέχτηκε το εκπρόθεσμο αίτημα δοσοποίησης της ΑΣΑ. «Απαγορεύεται», είπε η πλευρά Ελιβέλτο και κατέθεσε σωρεία ενστάσεων.

Με τέσσερις υποθέσεις επιβολής - ενεργοποίησης ποινών πρώην ποδοσφαιριστών της Αναγέννησης Καρδίτσας συνεδρίασε την Τρίτη (20/02) το Διαιτητικό Δικαστήριο. Η αίτηση του Κλεομένη Θεολόγη συζητήθηκε, αυτή του Γιώργου Ξέρρα αναβλήθηκε (05/03) και αυτές που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν των Τάσου Λαγού, Ελιβέλτο. Αμφότερες εξ αναβολής και με εκπρόθεσμο - όπως είπε και η πρόεδρος - αίτημα της ΠΑΕ για δοσοποίηση, αλλά και με τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από ΠΣΑΠΠ και Μανώλη Αλαφραγκή αντίστοιχα.

Η Αναγέννηση Καρδίτσας, λοιπόν, πέτυχε την εξόφληση του Λαγού σε 4 δόσεις παρότι το αίτημά της κατατέθηκε την ίδια ημέρα της συζήτησης, όμως από την άλλη πλευρά ο νομικός εκπρόσωπος του Βραζιλάνου υπογράμμισε ότι απαγορεύεται και κατέθεσε σωρεία ενστάσεων. Το FL News παρακολούθησε τη συνεδρίαση και παρουσιάζει το ρεπορτάζ.

«Εκπρόθεσμη, αλλά συμφωνούμε»

Η πρώτη αίτηση επιβολής - ενεργοποίησης που συζητήθηκε ήταν αυτή του Λαγού μαζί με την ανταίτηση της ΠΑΕ για δοσοποίηση. Ο δικηγόρος της ΑΣΑ, Αργύρης Λίβας υποστήριξε ότι η προηγούμενη αναβολή δόθηκε με την ελπίδα οι δύο πλευρές να τα βρουν και παραδέχτηκε ότι η αίτηση δοσοποίησης έγινε την τελευταία στιγμή. «Είναι εκπρόθεσμη», είπε η πρόεδρος Αλεξάνδρα Αποστολάκη, ενώ ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του ΠΣΑΠΠ, Αντώνης Βογιατζάκης ανέφερε:

«Και να αναβληθεί, ώστε να συνεκδικαστούν, το εκπρόθεσμο δεν θεραπεύεται. Μπορούσε η ΠΑΕ να το καταθέσει ως τις 13 Φεβρουαρίου. Το άρθρο 7 παρ.3 του κανονισμού λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου δίνει προθεσμία 10 ημερών από την αποδεδειγμένη γνώση του γεγονότος που ήταν η 31η Ιανουαρίου».

Σε ερώτηση της προέδρου αν αποδέχεται τη δοσοποίηση, ο Βογιατζάκης είπε ότι το κύριο αίτημα είναι η απόρριψή της, ωστόσο, επικουρικά, τόνισε ότι το Δικαστήριο έχει την ευχέρεια να προσδιορίσει τη δοσοποίηση στο ακροατήριο. Επεσήμανε ότι ως το μεσημέρι δεν υπήρχε γνώση για το αίτημα της ΠΑΕ και εν τέλει μετά από επικοινωνία με τον Λαγό δήλωσε ότι συμφωνεί με την εξόφληση σε 4 δόσεις.

«Λίβελος το υπόμνημα»

Αντίθετα, ο δικηγόρος του Ελιβέλτο Μανώλης Αλαφραγκής κατέθεσε σωρεία ενστάσεων και υπογράμμισε ότι απαγορεύεται δοσοποίηση. Η ΑΣΑ δεν παραστάθηκε, με την Αποστολάκη να λέει: «Αυτά που λέει είναι λίβελος»! Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του Βραζιλιάνου;

«Το θέμα είναι ζωής ή θανάτου. Η κανονική περίοδος τελειώνει 1 Μαρτίου και αν γίνουν δεκτές οι δόσεις ο πελάτης μου βλάπτεται. Το θέμα είναι η δοσοποίηση να έςχει κατατεθεί νομίμως. Βασίζεται σε απόφαση της ΠΕΕΟΔ, άρα δεν εφαρμόζεται το άρθρο 7 που λέει ο συνάδελφος του ΠΣΑΠΠ. Εμείς θεωρούμε ότι εφαρμόζεται το άρθρο 25 του Δικονομικού Κανονισμού της ΠΕΕΟΔ ελλείψει άλλης ρύθμισης που μιλά για την ανταίτηση. Αυτή ασκείται δύο ημέρες πριν τη συζήτηση. Εδώ κατατέθηκε την ίδια ημέρα και η ΠΑΕ ζήτησε αναβολή. Έχει χάσει τις προθεσμίες».

Ο Αλαφραγκής είπε ότι η ΠΑΕ ζητά εξόφληση των 38.017 ευρώ σε τέσσερις δόσεις, αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνει δικαστική δαπάνη, τόκους και αναφέρθηκε στη ΣΣΕ: «Ζητά να εφαρμοστεί η από 9/4/2008 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που δεν υπάρχει, έχει καταργηθεί. Δεν έχει κατατεθεί στη Νομαρχία ή αργότερα στην Περιφέρεια σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των. Άρθρων 1 και 2 του ν. 1876/1990 για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι η παράλειψη αυτή δεν οδηγεί σε ακυρότητα την ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του ν. 3845/2010 καταργήθηκαν όλες οι ΣΣΕ αορίστου χρόνου (ΟλΣτΕ 2307/2014) λόγω μνημονίων. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 της ΠΥΣ (Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης) 6/2012, εκτός του ότι επαναλαμβάνεται η κατάργηση όλων των ΣΣΕ αορίστου χρόνου, πλέον τέθηκε ότι η διάρκεια των ΣΣΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη, σε περίπτωση δε που αυτό προβλέπει με την συμπλήρωση των τριών ετών παύει αυτοδικαίως να ισχύει μια ΣΣΕ. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η ΣΣΕ που επικαλείται η ΠΑΕ στην ανταίτησή της και για τον λόγο αυτόν πρέπει να εξοφλήσει άμεσα».

«7+7 μέρες για την απόφαση»

Ο δικηγόρος του Ελιβέλτο ανέφερε ότι επικυρωμένη από την ΕΠΟ είναι μία άλλη ΣΣΕ, η από 31/12/2012 την οποία η ΠΑΕ θέλει να αγνοεί. Τι προβλέπει αυτή; Όπως είπε: «Το ΔΔΠ της ΕΠΟ για τις αιτήσεις επιβολής και ενεργοποίησης ποινών θα επιλαμβάνεται εντός προθεσμίας 7 ημερών και θα εκδίδει απόφαση εντός προθεσμίας 7 ημερών μη επιτρεπομένης σε καμία περίπτωση της αναβολής ή της χορήγησης προθεσμίας υπομνήματος». Επεσήμανε ακόμα ότι σε περίπτωση περισσότερων ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, ισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενη, που είναι η 3παρ.3 της από 31/12/2012.

Οι 7+7 μέρες, βέβαια, έχουν περάσει και η ΣΣΕ, όπως είπε ο Αλαφραγκής αναφέρει: «Η μη τήρηση, ή η παρέλκυση της ανωτέρω διαδικασίας και κυρίως των ανωτέρω δεσμευτικών προθεσμιών από την ΠΑΕ, ή και από το ΔΔΠ συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια, για την ΠΑΕ του δικαιώματος ρύθμισης της οφειλής σε δόσεις, με απόφαση που εκδίδει στην ίδια δικάσιμο και μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας».

Υπογράμμισε ακόμα ο Αλαφαγκής ότι το άρθρο 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζεται στην επιβολή και ενεργοποίηση. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται σε τριμελή σύνθεση και όχι σε μονομελή, οπότε το δικαστήριο πρέπει να εφαρμόσει τη ΣΣΕ της 31/12/12 και να εκδώσει απόφαση 14 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης. Στην προκειμένη, όμως η εκδίκαση προσδιορίστηκε 18 ημέρες μετά και ακολούθως ανέβαλε για ακόμα 14.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ελιβέλτο τόνισε ότι η ΠΑΕ έχει απωλέσει το δικαίωμα δοσοποίησης, οπότε το Διαιτητικό πρέπει να εκδώσει άμεσα απόφαση, κάτι που προβλέπεται στο άρθρο 5παρ.2 του Κανονισμού Λειτουργίας του Διαιτητικού. Για την ενεργοποίηση προϋποθέτει προ τριών ημερών αίτημα και απόφαση επιβολής. Χαρακτήρισε ακόμα την ανταίτηση νόμω και ουσία αβάσιμη. Όπως είπε:

«Ακόμα και να ίσχυε η ρύθμιση της από 9/4/2008 ΣΣΕ, προέβλεπε ρύθμιση δόσεων για τα μέλη της Β', Γ' Εθνικής που μετονομάστηκε σε Football League και ακολούθως έγινε ερασιτεχνική. Αντίθετα η ΠΑΕ συμμετέχει στη SL2. Για την SL στην παράγραφο Α του όρου 3.2 προβλέπει για ποσά 30-50 ευρώ δύο δόσεις και όχι τέσσερις».

Χαρακτήρισε ακόμα αβάσιμη και καταχρηστική την ανταίτηση, τονίζοντας ότι αποκλειστικός σκοπός ήταν να καθυστερήσει η έναρξη των δόσεων και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση, άλλωστε, που αυτή είχε κατατεθεί νόμιμα, τότε οι δόσεις θα έπρεπε να καταβληθούν στις 3/2, 3/3, 3/4 και 3/5, δηλαδή προ της λήξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Η πρόεδρος του Διαιτητικού ζήτησε να της προσκομίσει ο Αλαφραγκής τη ΣΣΕ (που έχει υπογράψει ο ΠΣΑΠΠ), κάτι που έγινε, με τον δεύτερο να της λέει: «Όλα αυτά, βέβαια, έπρεπε να είχαν έρθει στα χέρια σας όταν αναλάβατε...».

Last modified onΤετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2024 12:47

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep