«Όσο ο μισός Ρομάνο»

Ο Τάκης Γκώνιας αδυνατούσε να πιστέψει την τροπή που πήρε ο αγώνας με τον Απόλλωνα.

Η Καλλιθέα ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1 απέναντι στον Απόλλωνα, έχασε πέναλτι, είχε και δοκάρι. Στο τέλος, όμως, έχασε 3-2. Ο τεχνικός της, Τάκης Γκώνιας, δεν μπορούσε να πιστέψει την εξέλιξη που πήρε ο αγώνας, αλλά εκτός του πρωτόγνωρου που έζησε ο ίδιος, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον τρόπο που παίζει η Καλλιθέα, για τα παράπονα που έχει από ΜΜΕ και να τονίσει ότι «μακάρι να εμπνεύσω κι άλλους προπονητές να παίξουν έτσι, που είναι δύσκολο βέβαια, για να αλλάξει και εικόνα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας...».

Αναλυτικά όσα είπε ο Γκώνιας:

«Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα για τη νίκη. Δυσκολεύουμαι να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί σήμερα. Εδώ και έξι χρόνια έχω συζητήσει με πολλούς προέδρους. Ζητούσα την ευκαιρία να πάω με μια ομάδα προετοιμασία, γιατί αν πάω στη μέση της χρονιάς θα δυσκολευτώ να κάνω αυτά τα πράγματα που θέλω. Φέτος μου δόθηκε η ευκαιρία στην Καλλιθέα. Κλείνουμε τρεις μήνες και είμαστε πολύ τυχεροί εμείς που αναβλήθηκε το πρωτάθλημα, γιατί έχουμε ανεβάσει πολύ το επίπεδο της επικοινωνίας της ομάδας που είναι το βασικό μας μέλη από την αρχή.

Η Καλλιθέα στοιχίζει όσο ο μισός Ρομάνο. Δεν έχει πάρει κανέναν παίκτη μεταγραφή από Β' ή Α' Εθνική. Είναι όλοι από Γ' Εθνική και Α' τοπικό. Μ' αυτό το ρόστερ παρουσιάζουμε την εικόνα που είδατε τώρα και είδατε και στο προηγούμενο ματς Κυπέλλου. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το έχω ξαναπεί ότι ο μεγαλύτερος απατεώνας στο ποδόσφαιρο είναι το αποτέλεσμα. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη της ομάδας και πραγματικά η ομάδα εξελίσσεται και ήρθε στη Ριζούπολη και έδωσε ένα δείγμα γραφής για το τι θα επακολουθήσει μέσα στη χρονιά.

Να αναφέρω τον Ντούνη που έπαιζε στην Κ20 της ΑΕΚ; Τον Πάτα που ήταν στη Γ' Εθνική; Τον Γκίνη που δεν έκανε στον Πανιώνιο και τον έδωσε, και ευτυχώς και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Τον Μάκο που είχε επτά ματς στη Χάλκίδα; Τον Σταματάκο στη Χαλκίδα; Τον Τσίπρα που δεν είχε παίξει παιχνίδι και δεν είχε βάλει γκολ όλη τη χρονιά; Να μην αναφέρω έναν προς έναν. Με αυτούς, όμως αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα.

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Θα πω μόνο αυτό που μου είπε ο Δεληζήσης. Μου έδωσε συγχαρητήρια και μου είπε: «Κόουτς έπρεπε να ήταν 0-5 το παιχνίδι. Να μην πω και για άλλους παίκτες του Απόλλωνα που είπαν το ίδιο. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε. Δεν το έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. Έχει τύχη παιχνίδια να έχουμε χάσει, και σαν ποδοσφαιριστής, πιέζαμε, κάναμε ευκαιρίες, αλλά αυτό το πράγμα δεν το έχω συναντήσει ξανά. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Από το οριζόντιο δοκάρι, το πέναλτι, από τα τετ α τετ που έβγαλε ο Χιώτης και αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαία η καριέρα που έχει κάνει...

Βλέπετε μία ομάδα της Καλλιθέας αν και είναι 2-2 το σκορ στο 90' να προσπαθεί να παίξει γρήγορα για να πετύχει το 2-3. Αυτό είναι που μου αρέσει, αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτή θα ακολουθήσει, αυτό το στυλ ποδοσφαίρου και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έρθουν και τα αποτελέσματα.

Σε ένα ματς μπορείς να νικήσεις με διάφορους τρόπους, όπως γίνεται στη Β' και την Α' Εθνική, με μεγάλες μπάλες και να πάμε για τη δεύτερη μπάλα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να βελτιώνουμε την επικοινωνία των ποδοσφαιριστών, να μάθουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα σινιάλα που έχουμε για να έχουμε περισσότερες νίκες και να μην αφήνουμε την τύχη μας στον... Χριστό, στην Παναγία ή σε κάποιον ποδοσφαιριστή. Ορίζουμε μόνοι μας τη μοίρα μας. Η ομάδα έδωσε το στίγμα της από την 1η αγωνιστική. Αυτά τα παιδιά θέλουν να αλλάξουν επίπεδο, να αλλάξουν το ποδόσφαιρο που έπαιζαν ως τώρα και εγώ είμαι εδώ να τους βοηθήσω να βγάλουν αυτά που έβγαλε και ο Νικόλας (σ.σ. Σταματάκος).

Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους...

Γκώνιας: «Εσείς αν επιτρέπεται από πού είστε;».

Απάντηση: «Από το Football League News».

Γκώνιας: «Οκ, γιατί μόνο ένας υπάρχει εδώ, να ξέρω από πού είναι...».

FL NEWS: Στόχος σας είναι να βελτιωθεί σταδιακά η Καλλιθέα, ώστε να πάρετε αποτελέσματα ή η φιλοσοφία σας είναι ότι έτσι πρέπει να παίζουμε σε όλα τα ματς;».

Γκώνιας: «Εσείς αυτό που είδατε σήμερα, πόσο έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα; Μη ζορίζεστε... Η αμυντική λειτουργία, είχα πει πριν τρία χρόνια, ότι μία δουλεμένη ομάδα θα μπορεί να φαίνεται από τους θεατές πολύ θεαματική. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που κάνει και βγάζει τόσα οφσάιντ. Αυτό, πιστέψτε με για να μπορέσουν να το κάνουν ομάδες είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να αλλάξω φιλοσοφία και σκεπτικό την πρώτη αγωνιστική. Αυτό που κάνουν άλλοι προπονητές και κάνουν επαγγελματικές νίκες.

Η επαγγελματική νίκη ακόμα δεν ξέρω πώς γίνεται. Δεν ξέρω να εκπαιδεύω επαγγελματικές νίκες. Ξέρω να εκπαιδεύω ομάδα που ξέρει τι κάνει μέσα στο γήπεδο, που έχει αρχή μέση και τέλος και κερδίζει το παιχνίδι επειδή το αξίζει. Αν δεν το αξίζει ποτέ να μην κερδίσει. Παίξαμε δύο παιχνίδια μέσα σε πέντε ημέρες. Όλοι στέκονται στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα να είστε σίγουροι ότι θα έρθει. Είναι μαθηματικά βέβαιο. Εμείς κάναμε 1.500 χιλιόμετρα. Έντεκα ώρες να πάμε και έντεκα να έρθουμε. Γυρίσαμε 6.30 το πρωί οδικώς και η ομάδα παρουσιάζει αυτό που βλέπετε.

Βλέπετε την ένταση και τον ρυθμό που έχουμε μέσα στο παιχνίδι. Γυρίσαμε και κάνουμε προπονήσεις σε πλαστικό και δεν υπάρχει ούτε μία θλάση στην ομάδα. Ακούω τους διάφορους ειδήμονες του ποδοσφαίρου που λένε ότι τους φταίει το προπονητικό για τις θλάσεις. Μόνος υπεύθυνος, το λέω και για αυτούς που κάνουν τους ρεπόρτερ, όχι για σας, για τους τραυματισμούς είναι ο προπονητής. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις εντάσεις της προπόνησης. Εγώ κάνω τα πάντα.

Ο γυμναστής που έχουμε, ο Μάριος που είναι καταπληκτικό παιδί και καταπληκτικός επαγγελματίας και θα χαρώ να τον έχω στο τιμ μου για πάντα, κάνει την προθέρμανση πάνω σε αυτό που θα ακολουθήσει στην προπόνηση. Αυτή η ομάδα κάνει προπονήσεις σε πλαστικό και μέχρι πρότινος σε 8Χ8 πλαστικό. Ούτε καν τις διαστάσεις. Ευτυχώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες βρήκαμε γήπεδο, πλαστικό μεν, αλλά σε κανονικές διαστάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτά τα παιδιά αποδεικνύουν ότι είναι καλοί ποδοσφαιριστές αν έχουν τον κατάλληλο εκπαιδευτή. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και θα δείτε τι θα γίνει με την Καλλιθέα αυτή τη χρονιά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Αβραντίνη που προσπαθεί κάθε μέρα να βρει οικονομικούς πόρους να σωθεί αυτή η ομάδα και να πληρωθούν τα παιδιά και τον κύριο Γιαννόπουλο Νίκο που είναι ο μοναδικός 24 ώρες το 24ωρο σε ό,τι χρειαστώ προσπαθεί να το φέρει εις πέρας. Ευτυχώς που είναι αυτοί οι δύο άνθρωποι και υπάρχει ακόμα η Καλλιθέα.

Όσο για τους δημοσιογράφους, που δεν υπάρχει κανείς εδώ, θα σας πω λίγο τι γίνεται. Εύχομαι αυτά να τα γράψετε και τηλεοπτικά να τα δώσετε. Ήρθα και με πήραν από ένα σάιτ. Τη μία μέρα του μιλάω, τη δεύτερη μέρα το ίδιο, του λέω τι έγινε στην προπόνηση και με παίρνει ξανά την τρίτη ημέρα. Και θέλει να του πω τι γίνεται στην προπόνηση. Και τον ρωτάω, αυτό θα γίνεται κάθε μέρα; Και μου απαντάει, έτσι έκανα με τους προηγούμενους. Η κατάντια της προπονητικής στην Ελλάδα είναι οι προπονητές να είναι οι ρεπόρτερ των δημοσιογράφων. Καταλαβαίνετε τι του απάντησα.

Και από τότε, επειδή εγώ δεν του μίλησα ξανά, επειδή βλέπει ότι στα φιλικά χάνει η ομάδα της Καλλιθέας, αλλά δεν έχει ιδέα για το τι έχει γίνει μέσα στο παιχνίδι, προσπαθεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα. Με αποκορύφωμα, γράφει ότι παίζουμε 4-2-3-1. Εσείς ξέρετε τι σύστημα παίζουμε; Ακόμη δεν γνωρίζετε τι παίζουμε. Και από εσάς, επειδή το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, θα κρίνετε εσείς εμένα. Δεν το ξέρει κανείς. Θα το πω τη 2η αγωνιστική μήπως το βρουν».

FL NEWS: «Η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη. Να μεταφέρουν οι προπονητές την κουλτούρα τους μέσω των ΜΜΕ και να εκπαιδεύσουν και αυτοί τους δημοσιογράφους».

Γκώνιας: «Τώρα μιλάμε πολύ σωστά. Όποτε θέλει, ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος σε εισαγωγικά να έρθει και να του δείξω τι κάνω, αλλά να σεβαστεί τον ειδικό. Εγώ είμαι ο ειδικός. Γράφουν άρθρα χωρίς να είναι καν στο γήπεδο. Οι άλλοι από το a-sports μου έγραψαν διάφορα. Που δεν έρχονται... Έχει έρθει ποτέ στην προπόνηση; Και θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι. Είναι όλο το οικοδόμημα σαθρό.

Εγώ είμαι επαγγελματίας και θα κάνω καριέρα και αυτά τα παιδιά θα καταπλήξουν όλους στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα ασχολείται με το ποδόσφαιρο που παίζει η Καλλιθέα. Είμαι πολύ υπερήφανος. Περιμένω να τελειώσουμε για να τους αγκαλιάσω ξανά».

α-sports: «Εγώ κύριε Γκώνια είμαι από το a-sports, αλλά δεν είμαι ο δημοσιογράφος που σας κάλεσε...».

Γκώνιας: «Α μπράβο, που με πήρε 10 το βράδυ και μου έστειλε μήνυμα και με απείλησε κιόλας. Με μήνυμα, γιατί τα μηνύματα φαίνονται κιόλας. Δεν με απείλησε με όπλο. Με προσέβαλλε 100%. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε τα μηνύματα».

a-sports: «Το δυναμικό του σάιτ μπορεί να είναι περιορισμένο, τρία τέσσερα άτομα και να μην μπορεί να στέλνει ρεπόρτερ στην προπόνηση της Καλλιθέας».

Γκώνιας: «Κλείστε το. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ρεπορτάζ...».

FL News: «Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να έχει κάποιον δίαυλο, όπου εσείς μιλάτε και αυτός δίνει μια ενημέρωση...».

Γκώνιας: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Σέβομαι κατ' αρχήν τον καθένα. Όταν δεν με σεβαστεί αυτός, τότε αλλάζω το τροπάριο. Εσείς θεωρείτε σωστό έναν άνθρωπο που κάνει ρεπορτάζ Καλλιθέας να έρθει μια φορά στην προπόνηση; Είμαστε τρεις μήνες και δεν ήρθε μία φορά στην προπόνηση».

α-sports: «Είστε αυστηρός με το μέσο που εκπροσωπώ εγώ, γιατί το δυναμικό του μπορεί να είναι τέσσερα, πέντε άτομα».

Γκώνιας: «Αυτό το σάιτ που έχει δυναμικό τέσσερα, πέντε άτομα όταν η Καλλιθέα χάνει και επειδή δεν πάω με τα νερά τους βρίζει εμένα. Και κρίνει εμένα, ποιος; Ο άσχετος. Για να μην πω τίποτε άλλο. Συμφωνείτε;».

a-sports: «Δεν θα πάρω θέση».

Γκώνιας: «Δεν έχετε προσωπικότητα να πάρετε θέση;».

a-sports: «Έχω την προσωπικότητα, αλλά δεν έχω πλήρη εικόνα, γ' αυτό που μου λέτε».

Γκώνιας: «Εσείς ξέρετε τι σύστημα παίζαμε που θα γράψετε;».

a-sports: «Για μένα παίζατε 4-5-1».

Γκώνιας: «Μακριά πολύ...».

FL News: «Εγώ σας είπα 4-5-1 σύνθετο».

Γκώνιας: «Δεν θέλω να σας φέρω άλλο σε δύσκολη θέση. Εγώ αυτά που είπα θα ήθελα να γραφτούν όπως τα είπα».

FL News: «Η χώρα είναι σε κατάρρευση. Είμαστε τόσα μέσα και είμαστε εδώ δύο άνθρωποι. Από εμάς θα τα πάρουν».

Γκώνιας: «Μπράβο. Μου δίνετε πολύ ωραία πάσα. Εγώ δεν ρίχνω ευθύνες στους άλλους. Εγώ κοιτάω τι μπορώ να κάνω εγώ. Σε τι μπορώ να γίνω καλύτερος; Εγώ είμαι αυτός που θα προσπαθήσω να αλλάξω όσο μπορώ το ποδόσφαιρο. Εύχομαι να εμπνεύσω κι άλλους προπονητητές να παίξουν το ίδιο στυλ ποδοσφαίρου, που είναι πολύ δύσκολο βέβαια να εκπαιδευτεί, για να αλλάξει και η εικόνα η ποδοσφαιρική της Ελλάδας».

FL News: «Εύχομαι ο χρόνος να σας δικαιώσει».

Γκώνιας: «Ξέρετε γιατί θα με δικαιώσει; Η επιτυχία είναι επιλογή να ξέρετε. Δεν περιμένω από κανέναν τίποτα. Θα δείτε στον χρόνο».

Last modified onΣάββατο, 25 Φεβρουάριος 2017 01:29

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep