Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Η μοιραία φωτοβολίδα

Το σημείο που έχασε τη ζωή του ο Χαράλαμπος Μπλιώνας στις 26 Οκτωβρίου 1986 στο Αλκαζάρ. Το σημείο που έχασε τη ζωή του ο Χαράλαμπος Μπλιώνας στις 26 Οκτωβρίου 1986 στο Αλκαζάρ.

Πέρασαν 26 χρόνια από τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπλιώνα που έχασε τη ζωή του στις εξέδρες του Αλκαζάρ από φωτοβολίδα και πολλές τραγικές συμπτώσεις.

Η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ και ο Χαράλαμπος Μπλιώνας επέλεξε να γεμίσει το χρόνο του με μια επίσκεψη στο γήπεδο. Οι δικοί του άνθρωποι υποστήριξαν αργότερα πως δεν είχε πάει ποτέ ξανά στο γήπεδο και το έκανε μόνο και μόνο για να κυλήσει η ώρα και να πάρει το επόμενο λεωφορείο για την Αθήνα.

Το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 1986 ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έφυγε από το σπίτι του στα Λουτρά Ελασσόνας για να επιστρέψει στην Αθήνα και να οδηγήσει τους μαθητές του στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Καθηγητής στο ΣΕΛΕΤΕ χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο. Η καθυστέρηση στη διαδρομή τον έκανε να χάσει το λεωφορείο για πέντε λεπτά και το επόμενο για Αθήνα έφυγε τρεις ώρες αργότερα. Ο κενός χρόνος δεν γέμιζε με την εφημερίδα που αγόρασε και η ερημιά στους δρόμους της πόλης φανέρωνε πως εκτός από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και κάτι άλλο συνέβαινε στην πόλη.

Η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ και ο Χαράλαμπος Μπλιώνας επέλεξε να γεμίσει το χρόνο του με μια επίσκεψη στο γήπεδο. Οι δικοί του άνθρωποι υποστήριξαν αργότερα πως δεν είχε πάει ποτέ ξανά στο γήπεδο και το έκανε μόνο και μόνο για να κυλήσει η ώρα και να πάρει το επόμενο λεωφορείο για την Αθήνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που βρέθηκε αρκετή ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης στο γήπεδο, κάθισε σε απόσταση από τους υπόλοιπους οπαδούς της ΑΕΛ και κρατούσε στα χέρια του την εφημερίδα που είχε αγοράσει. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν στην απέναντι πλευρά και είχαν αρχίσει να εκτοξεύουν φωτοβολίδες προς τους οπαδούς της ΑΕΛ. Μια από αυτές στάθηκε μοιραία και αφού κατάφερε να διασχίσει απόσταση περίπου 100 μέτρων, χτύπησε στο κάγκελο της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου, άλλαξε πορεία και σφηνώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα που δεν την είδε να έρχεται προς το μέρος του για να κινηθεί διότι ήταν αφοσιωμένος στην εφημερίδα που διάβαζε.

Μια από τις φωτοβολίδες που εκτόξευσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στάθηκε μοιραία και αφού κατάφερε να διασχίσει απόσταση περίπου 100 μέτρων, χτύπησε στο κάγκελο της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου, άλλαξε πορεία και σφηνώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα που δεν την είδε να έρχεται προς το μέρος του για να κινηθεί διότι ήταν αφοσιωμένος στην εφημερίδα που διάβαζε.

Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο, η μεταφορά του έγινε αρχικά με μια διαφημιστική ταμπέλα και στη συνέχεια με ένα αγροτικό, στην καρότσα του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή. Η πολυτέλεια της κάμερας παρακολούθησης δεν υπήρχε, ο δράστης δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί και τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε ο υποδιευθυντής Ασφαλείας Λάρισας κ. Κράβαρης. Θεώρησε πως ο οπαδός που θα είχε την ευθύνη της ενέργειας αυτής θα ήταν ο πιο ανήσυχος από όλους και θα άλλαζε θέσεις πιο συχνά στην εξέδρα. Πήγαν αρκετοί Αστυνομικοί στη θύρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, ενώ επιστρατεύθηκε και ένας φωτογράφος για να τραβά συνέχεια καρέ για την σύγκριση. Κατέληξαν σε έναν οπαδό με μπουφάν που είχε έντονο χρώμα και κατά την έξοδο εκτός από εκείνον προχώρησαν και σε σύλληψη ακόμη οκτώ ατόμων.

O δράστης δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί και τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε ο υποδιευθυντής Ασφαλείας Λάρισας κ. Κράβαρης. Θεώρησε πως ο οπαδός που θα είχε την ευθύνη της ενέργειας αυτής θα ήταν ο πιο ανήσυχος από όλους και θα άλλαζε θέσεις πιο συχνά στην εξέδρα.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης, στα 20 του χρόνια τότε ομολόγησε στην κατάθεση του πως ήταν αυτός που έριξε την φωτοβολίδα. «Ηταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι για να φύγει η φωτοβολίδα, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός, αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε», είπε στην πρώτη κατάθεση του. Η Αστυνομία βρήκε φωτοβολίδες και στο σπίτι του στην Θεσσαλονίκη που τις χρησιμοποιούσε ο πατέρας του που ήταν ερασιτέχνης ψαράς. Αργότερα δικαιολογήθηκε πως ομολόγησε λόγω πίεσης και δεν ήταν εκείνος που έριξε την φωτοβολίδα, αλλά εκείνος που τον υπέδειξε ως ένοχο και μερικά χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή. Ο Βασίλης Θεοδωρίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για τον φόνο και μετά από 4,5 χρόνια στις φυλακές Βόλου επέστρεψε στο σπίτι του στην Θεσσαλονίκη.

H σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ και βίντεο από την 26η Οκτωβρίου...

Last modified onΠαρασκευή, 26 Οκτώβριος 2012 19:53

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep