Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Ενα ποδοσφαιρικό παραμύθι

Οι ποδοσφαιριστές και η διοίκηση του Πλατανιά σημείωσαν ένα θαύμα αυτή τη χρονιά και πήραν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Οι ποδοσφαιριστές και η διοίκηση του Πλατανιά σημείωσαν ένα θαύμα αυτή τη χρονιά και πήραν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Ο Πλατανιάς βρέθηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία τον Σεπτέμβριο του 2009 και μόλις τρία χρόνια ήταν αρκετά για να χτυπήσει την πόρτα για τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μέχρι τώρα η πρώτη σκέψη που ερχόταν στον μυαλό στο άκουσμα της λέξης Πλατανιάς ήταν οι όμορφες παραλίες έξω από τα Χανιά. Πλέον αυτό δεν ισχύει, αφού μια παρέα από επιχειρηματίες της περιοχής θέλησαν να κάνουν την υπέρβαση και να φέρουν στην Super League την ομάδα τους και το όνομα του Πλατανιά να συνδεθεί με το ποδόσφαιρο.

Με αυτό το "θαύμα" σημείωσαν και ένα απίστευτο ρεκόρ, αφού ο Πλατανιάς με τους 5.225 κατοίκους είναι η μικρότερη περιοχή που θα "εκπροσωπηθεί" στην μεγάλη κατηγορία. Μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί αυτό σε περιοχή που να έχει λιγότερους από δέκα χιλιάδες κατοίκους και η καλύτερη επίδοση μοιράζονταν ανάμεσα στην Νάουσα με τους 20.176 και τον Λεβαδειακό με τους 20.061.

Το ποδοσφαιρικό παραμύθι των ανθρώπων του Πλατανιά ξεκινά από το 1931, με την ίδρυση της ομάδας που συμμετείχε σε ανεξάρτητα πρωταθλήματα και στη συνέχεια στο τοπικό της Κρήτης. Η ιστορία της ομάδες επηρεάζεται από διάφρες εξελίεξεις, όπως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εφύλιος και μετά η δικτατορία για να περάσει στην σύγχρονη εποχή. Το 1980 βγαίνει για πρώτη φορά από τα σύνορα της Κρήτης για επίσημα παιχνίδια για τον περιφερειακό όμιλο της τρίτης εθνικής κατηγορίας που δεν είχε ακόμη αποκτήσει επίσημα το όνομα της.

Μέχρι το 2009 ήταν ανάμεσα στις πρώτες τοπικές κατηγορίες και το περιφερειακό πρωτάθλημα και την άνοιξη εκείνης της χρονιάς παίρνει το πρώτο επαγγελματικό βάπτισμα. Η παραμονή την πρώτη σεζόν ήταν δύσκολη, αλλά το 2010-11 θα ευνοηθεί από τις ανακατατάξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα βρεθεί στην δεύτερη κατηγορία.

Πριν την έναρξη των play off του πρωταθλήματος, ο πρόεδρος της Football League, τόνισε την επιτυχία της ύπαρξης δύο νεοφώτιστων ομάδων στην διαδικασία της ανόδου και φυσικά δεν γνώριζε πως τελικά η μια από τις δύο θα έπαιρνε το ειστηρίο για τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από μια ομάδα επιχειρηματιών της περιοχής που παλαιότερα είχαν παίξει ποδόσφαιρο.Ο Στέλιος Βαρουξάκης που διατηρεί καταστήματα και ξενοδοχεία στην παραλία του Πλατανιά έχει την θέση του προέδρου και "τρέχει" μια κατάσταση που πολλές φορές μέσα στην χρονιά του έδωσε διάφορα συναισθήματα, μέσα σε αυτά και την απογοήτευση.

Η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της με τον καλύτερο τρόπο ως νεοφώτιστη και αρκετοί περίμεναν πως θα αυτό θα έχει ένα τέλος. Δεν έγινε έτσι, παρότι υπήρξε ένα διάστημα οκτώ αγώνων που η ομάδα δεν έκανε νίκη. Η απόσταση που είχε πάρει την κράτησε ψηλά και εξασφάλισε την είσοδο της στα play off που μπήκε χωρίς άγχος και με τον ρόλο του αουτσάιντερ. Η πρώτη επεισοδιακή αναμέτρηση στην Πάτρα και η νίκη επί της Παναχαϊκής ήταν αρκετή για να αλλάξει τα δεδομένα και να χαρίσει το πλεονέκτημα στην ομάδα των Χανίων απέναντι στην Καλλιθέα που ξεκίνησε με δύο εντός έδρας ισοπαλίες. Η εκτός έδρας ισοπαλία με την Καλλονή έδωσε ακόμη περισσότερη ώθηση στον Πλατανιά που πλέον είχε τρία διαδοχικά ματς εντός έδρας για να "κλειδώσει" την άνοδο στην Super League. Αυτό έγινε τελικά και από την Τετάρτη (27/6) το βράδυ έγινε η τρίτη ομάδα από την Κρήτη που συμμετέχει στην μεγάλη κατηγορία.

Το παράδοξο είναι πως και ο ΟΦΗ το 1968 στα Χανιά πανηγύρισε την άνοδο του στην Α' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφού εκεί έγινε ο αγώνας μπαράζ με τον Πανελευσινιακό.

Ο Τιμόθεος Καβακάς έχει ένα κομμάτι συμβολής στην επιτυχία, αν και δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από τα Χανιά. Ο Γιάννης Χατζηνικολάου θα πιστωθεί την άνοδο και θα βάλει δίπλα σε αυτή την ιστορική στιγμή το όνομα του. Η διοίκηση της ομάδας, όμως, είναι αυτή που αξίζει το χειροκρότημα διότι άλλαξε την ιστορία ενός συλλόγου και μάλιστα με τον σωστό τρόπο, αφού δεν στηρίχθηκε σε μεταγραφές, αλλά δημιούργησε μια ομάδα που βασίστηκε στο σύνολο και στη μέση της χρονιάς δεν δίστασε να διώξει τον Πότσι που ήταν μια από τις πολυτιμότερες μονάδες της για να δείξει πως πάνω από όλους είναι ο Πλατανιάς.

Last modified onΠέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 10:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep