«Θα γύριζα στον ΠΑΣ»

Ο Φόνσι Ναδάλες μίλησε για τον ΠΑΣ Γιάννινα και υποστήριξε πως θα επέστρεφε στην ομάδα.

Ο Ισπανός αριστερός μπακ χαφ, Φόνσι Ναδάλες, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM για την επί 3,5 χρόνια παρουσία του στον ΠΑΣ Γιάννινα, από το καλοκαίρι του 2014 ως τον Δεκέμβριο του 2017.

Για την περίοδο που έχουν σταματήσει τα πάντα λόγω κορωνοϊού:
«Βρίσκομαι στη Σαραγόσα αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι περίπλοκη στην Ισπανία, δεν έδρασε η κυβέρνηση όπως έπρεπε και είχαμε πολλούς νεκρούς. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τα πράγματα τώρα είναι λίγο καλύτερα».

Αν φοβάται για την οικογένειά του λόγω της πανδημίας:
«Φοβήθηκα είναι η αλήθεια, γιατί η γυναίκα μου έγκυος στο δεύτερο παιδί μας κι έχω κι ένα ακόμα μικρό παιδί και φοβήθηκα και για τους γονείς μου. Είναι ένα πρόβλημα που έχει να κάνει κυρίως με τους μεγαλύτερους σε ηλικία και έπρεπε να τους προστατέψουμε».

Πως πήγαινε με την ομάδα του και αν ήταν ευχαριστημένος από την επιστροφή του στην Ισπανία:
«Είμαι χαρούμενος καταρχάς που γύρισα στην Ισπανία, γιατί είμαι ξανά με την οικογένειά μου. Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μας».

Για το αν θεωρεί ότι θα επηρεαστούν τα οικονομικά στο ποδόσφαιρο από την πανδημία:
«Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για όλους γιατί η κατάσταση με τον COVID-19 ήταν περίπλοκη. Πιστεύω ότι θα δουν μειώσεις μισθών, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές, αλλά και πολλοί ακόμα κλάδοι».

Για το πώς ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα:
«Έπαιζα στη Ρουμανία πριν έρθω στον ΠΑΣ Γιάννινα. Εκεί είχα υπογράψει συμβόλαιο για 3 χρόνια, αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος με τη ζωή εκεί. Το επόμενο καλοκαίρι ήρθα σε επαφή με έναν Έλληνα μάνατζερ, μου έγινε η πρόταση από τον ΠΑΣ και είμαι ευγνώμων στα Γιάννενα, τον κόσμο της ομάδας και την Ελλάδα για τα όσα έζησα».

Για τις δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετώπισε στα Γιάννενα:
«Ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή γιατί δεν ήξερα τη γλώσσα, δεν είχα πολλούς ανθρώπους να με βοηθήσουν, πλην του Ακόστα, αλλά σταδιακά έκανα πολλούς φίλους και μετά ήρθε στη ζωή μας και η κόρη μου που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Είχα κι εγώ πρόβλημα με τη βροχή στα Γιάννενα όπως όλοι (σ.σ. γέλια), αλλά είμαι χαρούμενος για τα όσα συνάντησα. Είμαι ευχαριστημένος και έχω τα Γιάννενα στην καρδιά μου. Σίγουρα ήμουν τυχερός που είχα τον Ακόστα που με βοήθησε στην προσαρμογή και μου μετέφραζε τα πάντα. Αν και μιλάμε σπάνια, έχουμε κρατήσει επαφή και ξέρω ότι παίζει στην Ινδία».

Για το πόσο δύσκολα του φάνηκαν τα ελληνικά για να τα μάθει:
«Μου φάνηκε δύσκολη η γλώσσα, σαν κινέζικα ήταν στην αρχή. Ωστόσο άρχισα σιγά-σιγά να τα αντιλαμβάνομαι και σε μια συζήτηση μπορούσα να καταλάβω τι λεγόταν».

Για τα ματς που θυμάται περισσότερο:
«Ήταν πολύ καλή σεζόν για ‘μενα η πρώτη όταν ήρθα στην ομάδα. Θυμάμαι το ματς κυπέλλου στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, το ντεμπούτο μου στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, που είχε τον Μίτσελ προπονητή και σ’ εκείνο το παιχνίδι πήραμε ισοπαλία 2-2 στο Καραϊσκάκης».

Για το ευρωπαϊκό ματς με την Οντ που σκόραρε κιόλας:
«Το να παίζω στο Europa League δεν εξηγείται με λέξεις τι σήμαινε για εμένα, την ομάδα και όλη την πόλη. Σίγουρα, πάντως, ήταν πολύ σπουδαίο να σκοράρεις σ’ ένα ευρωπαϊκό ματς».

Για τους νεαρούς του συμπαίκτες που ξεχώρισε όσο ήταν στον ΠΑΣ Γιάννινα:
«Τον Χαρίση τον κατάλαβα γρήγορα ότι είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά και ήμουν σίγουρος ότι θα πήγαινε σε μεγάλη ομάδα και φυσικά τον Μαυροπάνο που όλοι έβλεπαν τα χαρακτηριστικά που είχε και το περιμέναμε ότι θα έκανε το ξεπέταγμά του».

Για τους προπονητές που ξεχώρισε και τον βοήθησαν:
«Στα Γιάννενα συνεργάστηκα μόνο με τον Γιάννη Πετράκη που με εμπιστεύτηκε πολύ. Απ’ όλους τους προπονητές μου έπαιρνα κάτι και από τον Παράσχο στον Απόλλωνα μετά, αλλά και όλους στο εξωτερικό πήρα κάτι».

Για το αν είναι θετικό να συνεργάζεσαι με τον ίδιο προπονητή πολλά χρόνια:
«Το να έχεις τον ίδιο προπονητή είναι καί καλό καί κακό. Σίγουρα, πάντως, το να αλλάζεις συνέχεια δεν είναι εύκολο. Πρέπει να δείχνεις εμπιστοσύνη σ’ έναν άνθρωπο, γιατί συνήθως η καλή χρονιά ενός προπονητή είναι η 2η. Τα αποτελέσματα όμως είναι αυτά που τελικά παίζουν ρόλο και με βάση αυτά κρίνονται συνήθως οι προπονητές».

Για το σύστημα 3-5-2 του Πετράκη:
«Το σημαντικότερο ρόλο σ’ αυτό το σύστημα παίζουν οι ακραίοι μπακ χαφ που πρέπει να ανεβαίνουν πολύ, πρέπει να γυρίζουν καλά και να τρέχουν πολύ. Συνεργαστήκαμε καλά με τον Μπουκουβάλα που είχαμε τους αντίστοιχους ρόλους στις πλευρές. Ο Πετράκης το δούλεψε πολύ καλά αυτό το σύστημα».

Για τις ομάδες που ξεχώρισε στο ελληνικό πρωτάθλημα:
«Γενικότερα υπήρχαν ομάδες που μου άρεσαν. Ο ΠΑΟΚ την τελευταία μου χρονιά που ήμουν στην Ελλάδα, την προηγούμενη ο ΠΑΟ που έβαζε αρκετούς μικρούς, ο Ατρόμητος, η Τρίπολη, αλλά πιο πολύ φυσικά ο ΠΑΣ».

Για την καλύτερη και χειρότερη στιγμή του στον ΠΑΣ Γιάννινα:
«Καλύτερη στιγμή ήταν όταν παίξαμε στην Ευρώπη το 2016 και πολύ καλή περίοδος ήταν το πρώτο εξαιρετικό μισό της τελευταίας μου σεζόν στον ΠΑΣ. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν ασφαλώς όταν έφυγα. Περίμενα να μου κάνει πρόταση η ομάδα μετά από 3 χρόνια που ήμουν εκεί και να μου δώσει ένα συμβόλαιο ανάλογο της προσφοράς μου. Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό κοίταξα την οικογένεια μου γιατί η ποδοσφαιρική ζωή είναι μικρή. Δεν ξεχνάω όμως την αγάπη που πήρα από την πόλη και τα όσα έζησα εκεί και θα ήταν ευχής έργο να τελείωνα την καριέρα μου στον ΠΑΣ Γιάννινα».

Για το άδοξο φινάλε της συνεργασίας του με τον ΠΑΣ και την κόντρα που υπήρξε με τη διοίκηση:
«Έγιναν πολλά πράγματα εκείνη την περίοδο, ειπώθηκαν πολλά, αλλά τίποτα δεν ίσχυε απ’ όσα ακούστηκαν. Είχα και παλιότερα καλύτερες προτάσεις από εκείνες του ΠΑΣ, αλλά δεν έφυγα και όταν έφτασα στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου δεν μου έγινε πρόταση ανανέωσης εγκαίρως. Θα ήθελα πολύ να μείνω και να συνεχίσω, αλλά δεν έγινε κάποια πρόταση που να με ικανοποιεί.

Εκείνη τη σεζόν στο τελευταίο ματς με τη Λαμία έπαιζα με κάταγμα στα άκρα και θα ήταν δύσκολο να υπογράψω σε άλλη ομάδα αν πάθαινα κάτι χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά το έκανα για την ομάδα, όμως ούτε τότε με προσέγγισε να μου κάνει νέα πρόταση».

Για την επιστροφή του ως αντίπαλος με τον Απόλλωνα Σμύρνης, σ’ ένα ματς στο οποίο σκόραρε:
«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση γιατί βρέθηκα αντίπαλος μιας ομάδας που με έφερε στην Ελλάδα και με αγάπησε ο κόσμος της. Δεν το πανηγύρισα το γκολ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο κόσμος ήξερε ποιος είμαι και πόσο αγαπούσα την ομάδα, παρά τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο. Ήταν μια δύσκολη στιγμή για ‘μενα εκείνο το ματς».

Πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις μια ομάδα που έχεις αγαπήσει:
«Είναι δύσκολο μέχρι να αρχίσει να κυλάει η μπάλα στο γήπεδο. Έξω από το γήπεδο ή στην προπόνηση σκέφτεσαι όσα έχεις ζήσει, τις παρέες σου κτλ, αλλά στο γήπεδο τα ξεχνάς όλα, είσαι επαγγελματίας και πρέπει να παίξεις, γιατί αυτή είναι η δουλειά σου».

Για την περίοδο που ήρθε και ο Κόντε στην ομάδα:
«Όταν ήμασταν και οι δύο είχαμε καλές χρονιές, παίξαμε πολύ καλά, είχαμε επιτυχίες ως ομάδα και ήταν μια πολύ καλή περίοδος για τον ΠΑΣ».

Για το μέλλον του στο ποδόσφαιρο:
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν θα με πείραζε να γυρίσω και να παίξω στον ΠΑΣ Γιάννινα, μού αρέσει ο κόσμος και η ομάδα. Προς το παρόν θα συνεχίσω στην Ισπανία μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την πανδημία».

Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο:
«Θέλω να τον ευχαριστήσω για το πώς μου φέρθηκε σ’ εμένα και την οικογένειά μου. Για όλες τις στιγμές που πέρασα, με βοήθησαν πολύ, θα ξαναγυρίσω σίγουρα στα Γιάννενα, έστω για διακοπές, για να δω τους φίλους μου. Μακάρι να γυρίσω να κλείσω την καριέρα μου στον ΠΑΣ, αν με καλέσει βέβαια ο Χριστοβασίλης. Γενικά έχω φίλους που με βοήθησαν πολύ. Και συμπλήρωσε στα ελληνικά: Να ξέρετε ότι έχετε έναν φίλο στην Ισπανία, αν μπορώ θα βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου όποιον το χρειαστεί. Θα βρεθούμε σίγουρα σ’ έναν καφέ ή σ’ ένα φαγητό, γιατί τα Γιάννενα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Θα έρθω σίγουρα έστω για διακοπές».

Last modified onΠαρασκευή, 15 Μάιος 2020 09:57

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep