Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Απόλλων: «Πού είναι το νομικό έρεισμα;»

Με επιστολή της προς τις αρμόδιες αρχές η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης ζητά αποσαφήνιση των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έστειλε επιστολή σε ΕΠΟ, Football League σχετικά με την αναδιάρθρωση και σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί το νομικό έρεισμα με βάση το οποίο εντάχθηκαν στην κατηγορία οι Ολυμπιακός Βόλου, Ηρακλής, Καβάλα.

Αναλυτικά οι επιστολές που υπογράφονται από τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Στράτο Χατζηπαναγιώτου:

«Κυρίες-Κύριοι

Την 12η Σεπτεμβρίου του 2012, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία («ΕΠΟ») εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League ΟΠΑΠ -Football League 2 ΟΠΑΠ, «Ένωση») να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε οι ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ και ΗΡΑΚΛΗΣ να τοποθετηθούν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας – Football League ΟΠΑΠ της αγωνιστικής περιόδου 2012/2013 («Πρωτάθλημα»).

Την ίδια ημέρα, η Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενέτασσε τις ανωτέρω ομάδες στο Πρωτάθλημα με τρόπον ώστε το Πρωτάθλημα να διεξαχθεί με είκοσι μία (21) ομάδες και στο τέλος να προβιβασθούν τέσσερις (4) ΠΑΕ στη Super League.

Από τα ανωτέρω, αντιλαμβανόμαστε ότι ενδέχεται να εκδοθεί νέα προκήρυξη του Πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 που θα αυξάνει τον αριθμό των μετεχόντων στο Πρωτάθλημα ομάδων από δέκα οκτώ (18) σε είκοσι μία (21).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει κοινοποιηθεί το νομικό έρεισμα με βάση το οποίο έχουν εκδοθεί οι ανωτέρω ανακοινώσεις. Για το λόγο αυτό, ζητούμε διευκρινίσεις από τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές αποσκοπώντας στη διασφάλιση της αρχής της νομιμότητας, η οποία θα πρέπει να διέπει κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής στη χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι κατάλληλη στιγμή για να αποσαφηνιστούν οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική απαξίωση του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουμε ότι αν έχει πράγματι διαπραχθεί αδικία σε βάρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ, της ΚΑΒΑΛΑΣ και του ΗΡΑΚΛΗ, αυτή πρέπει να αρθεί. Αντίστοιχα, δηλώνουμε ότι κάθε απόφαση θα πρέπει όχι μόνο να βασίζεται σε καλές προθέσεις, αλλά να είναι συντεταγμένη και αιτιολογημένη και κυρίως να συμμορφώνεται πλήρως με τους κανονισμούς, όπως έχουν ψηφιστεί από την ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου και παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Με τιμή

Για την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Χατζηπαναγιώτου Ευστράτιος

Αντιπρόεδρος Δ.Σ».

 

 

«Προς

Τον κύριο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου («ΔΣ») της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας («ΕΠΟ»)

Ενταύθα
Αθήνα, 17η Σεπτέμβριος 2012

Κύριε Πιλάβιε

Απευθυνόμαστε σε εσάς, ως Πρόεδρο της ΕΠΟ που συνιστά την ανώτατη και αποκλειστικά αρμόδια αρχή οργάνωσης και εκπροσώπησης του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Την 12η Σεπτεμβρίου του 2012, λάβαμε γνώση της κατωτέρω ανακοίνωσης του ΔΣ της ΕΠΟ, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Ομόφωνα και αφού έλαβε υπόψιν:

Α. Τις σαφείς προβλέψεις του καταστατικού και των κανονισμών και σε θέματα πειθαρχικών ποινών, οι οποίες πρέπει πάντα να επιβάλλονται αποκλειστικά από διορισμένα ποδοσφαιρικά όργανα και να ανταποκρίνονται στις διατάξεις των ισχυόντων Κανονισμών, και

Β. Τη δεδομένη ανατροπή των ως άνω προβλέψεων του καταστατικού και των κανονισμών στις περιπτώσεις των ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής, στις οποίες επιβλήθηκαν, μετά από κρατική παρέμβαση, ποινές μη συμμετοχής στις επαγγελματικές κατηγορίες από εξωποδοσφαιρικό–κρατικό όργανο (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) και ενώ ήδη είχαν αποφανθεί τελεσίδικα τα ποδοσφαιρικά δικαιοδοτικά όργανα:

-Ζητά από την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League & Football League-2) και για την αποκατάσταση της ποδοσφαιρικής νομιμότητας και την επιβεβαίωση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των διορισμένων ποδοσφαιρικών οργάνων στην επιβολή πειθαρχικών ποινών απέναντι στην ακραία κρατική παρέμβαση, όπως αυτή εκδηλώθηκε, στις υποθέσεις των ως άνω ΠΑΕ, να τοποθετήσει τις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2012/2013, και

-Καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες […]». («Απόφαση»)

Σε εκτέλεσή της Απόφασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League ΟΠΑΠ -Football League 2 ΟΠΑΠ, «Ένωση») εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εντάσσει τις ομάδες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ, της ΚΑΒΑΛΑΣ και του ΗΡΑΚΛΗ στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας («Ανακοίνωση»).

Με βάση τα ανωτέρω, αντιλαμβανόμαστε ότι ενδέχεται να εκδοθεί νέα προκήρυξη πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 που θα αυξάνει τον αριθμό των μετεχόντων ομάδων από δέκα οκτώ (18) σε είκοσι μία (21) σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου («ΚΑΠ»).

Συγκεκριμένα, το άρθρο 7§6 του ισχύοντα κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου («ΚΑΠ») που η ΕΠΟ έχει εκδώσει τον Ιούλιο του 2012, απαγορεύει «οποιαδήποτε αυξομείωση του αριθμού των ομάδων των διαφόρων πρωταθλημάτων αν δεν έχει προβλεφθεί από την προκήρυξη του προηγούμενου πρωταθλήματος που έληξε». Τέλος, το άρθρο 7§7 του ΚΑΠ ρητά ορίζει ότι «οποιαδήποτε διάταξη, αντίθετη με τους κανονισμούς, περιληφθεί στην προκήρυξη είναι ανίσχυρη και θεωρείται ότι δεν είναι γραμμένη». Σχετικά σας γνωρίζουμε, επίσης, ότι το άρθρο 8 PLAY OUT §4 της προκήρυξης του πρωταθλήματος Football League της περιόδου 2011-2012 προέβλεπε ότι «την περίοδο 2012-2013 το Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE θα διεξαχθεί με δεκαοκτώ (18) ομάδες». Σε εφαρμογή των ανωτέρω, μάλιστα, εκδόθηκε προκήρυξη πρωταθλήματος μαζί με το αγωνιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2013 και υποβλήθηκαν προς έγκριση στην ΕΠΟ τον περασμένο Αύγουστο («Προκήρυξη Πρωταθλήματος»). Στην Προκήρυξη Πρωταθλήματος, αναφέρονται αποκλειστικά οι δέκα οκτώ (18) ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE για την περίοδο 2012-2013 δίχως να περιλαμβάνονται οι ομάδες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ, της ΚΑΒΑΛΑΣ και του ΗΡΑΚΛΗ.

Με βάση τα ανωτέρω, ζητούμε να μας διαφωτίσετε ως προς το νομικό έρεισμα της Απόφασης. Περαιτέρω, αιτούμαστε να μας εξηγήσετε τη νομική φύση της Απόφασης λαμβανομένου υπόψη ότι η Ένωση, όπως αναφέρει η ίδια, εξέδωσε την Ανακοίνωση σε εκτέλεση της Απόφασης. Επιπλέον, αιτούμαστε να μας αποσαφηνίσετε αν η Απόφαση συνιστά εκτελεστή πράξη της ΕΠΟ, τα αποτελέσματα της οποίας αφενός δεσμεύουν την Ένωση για την έκδοση της Ανακοίνωσης και αφετέρου τροποποιούν τον ΚΑΠ κατά το τρέχον πρωτάθλημα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και αναμένουμε την απάντησή σας.

Μετά τιμής

Για την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Χατζηπαναγιώτου Ευστράτιος
Αντιπρόεδρος Δ.Σ.».

 

«Προς

Τον κύριο Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League ΟΠΑΠ -Football League 2 ΟΠΑΠ, «Ένωση»).

Ενταύθα

Αθήνα, 17η Σεπτεμβρίου του 2012

Κύριε Καλογιάννη

Σε συνέχεια της από 12ης Σεπτεμβρίου του 2012 συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης λάβαμε γνώση της ακόλουθης ανακοίνωσης, το περιεχόμενο της οποίας σας παραθέτουμε:

«Σε εκτέλεση της από 12/09/2012 απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Football League ΟΠΑΠ-Football League 2 ΟΠΑΠ ενέταξε τις ομάδες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ και ΗΡΑΚΛΗ στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας, τροποποιώντας την Προκήρυξη Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, εις τρόπον ώστε το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 21 ομάδες και στο τέλος του πρωταθλήματος να προβιβασθούν στη Super League τέσσερις (4) ΠΑΕ.

Η κλήρωση του πρωταθλήματος αναβάλλεται για τις 18/09/2012. Η έναρξη του πρωταθλήματος μετατίθεται για τις 30/09/2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Το Δ.Σ. καταδικάζει την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, θεωρώντας την απαράδεκτη, ιδίως ως προς τη μομφή που απέδωσε στον Πρόεδρο της Football League κ. Σ. Καλογιάννη, τον οποίο περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη, τόσο ως πρόεδρο της Football League αλλά και ως άνθρωπο» («Απόφαση»).

Όπως καλά γνωρίζετε, το άρθρο 7§6 του ισχύοντα κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου («ΚΑΠ») που εξέδωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία («ΕΠΟ») τον Ιούλιο του 2012 απαγορεύει «οποιαδήποτε αυξομείωση του αριθμού των ομάδων των διαφόρων πρωταθλημάτων αν δεν έχει προβλεφθεί από την προκήρυξη του προηγούμενου πρωταθλήματος που έληξε». Τέλος, το άρθρο 7§7 του ΚΑΠ ρητά ορίζει ότι «οποιαδήποτε διάταξη, αντίθετη με τους κανονισμούς, περιληφθεί στην προκήρυξη είναι ανίσχυρη και θεωρείται ότι δεν είναι γραμμένη».

Σύμφωνα με το άρθρο 8 PLAY OUT §4 της προκήρυξης του πρωταθλήματος Football League της περιόδου 2011-2012, «την περίοδο 2012-2013 το Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE θα διεξαχθεί με δεκαοκτώ (18) ομάδες».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω, τον περασμένο Αύγουστο, εκδόθηκε προκήρυξη πρωταθλήματος μαζί με το αγωνιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2013 και υποβλήθηκαν προς έγκριση στην ΕΠΟ («Προκήρυξη Πρωταθλήματος»). Στην Προκήρυξη Πρωταθλήματος, αναφέρονται αποκλειστικά οι δέκα οκτώ (18) ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE για την περίοδο 2012-2013 («Πρωτάθλημα») δίχως να περιλαμβάνονται οι ομάδες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ, της ΚΑΒΑΛΑΣ και του ΗΡΑΚΛΗ.

Με βάση την Απόφαση, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι ενδέχεται να εκδοθεί νέα προκήρυξη πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 που θα αυξάνει τον αριθμό των μετεχόντων ομάδων από δέκα οκτώ (18) σε είκοσι μία (21) σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στον ΚΑΠ.

Κρίνουμε ότι ενδεχόμενη τροποποίηση της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος θα αντιτίθεται καταρχάς στις ανωτέρω διατάξεις του ΚΑΠ και θα παραβαίνει την καταστατική δέσμευση της Ένωσης να οργανώνει και να διεξάγει τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας «σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν κάθε φορά, τους σκοπούς και τις αποφάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας» (άρθρο 2§2 του κωδικοποιημένου καταστατικού της Ένωσης) που συνιστά την ανώτατη και αποκλειστική αρμόδια αρχή οργάνωσης του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ν. 2725/1999 και το καταστατικό της ΕΠΟ.

Ως υπεύθυνο και τακτικό μέλος της Ένωσης, θέτουμε τα ανωτέρω υπόψη σας και σας ζητούμε να μας ενημερώσετε ως προς το νομικό έρεισμα με βάση το οποίο λήφθηκε η Απόφαση.

Μετά τιμής

Για την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Χατζηπαναγιώτου Ευστράτιος
Αντιπρόεδρος Δ.Σ».

 

Last modified onΔευτέρα, 17 Σεπτέμβριος 2012 12:31

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep