Logo
Print this page

Διετής αποκλεισμός για στοιχηματισμό!

Το ρεπορτάζ του FL News από την έφεση των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή Λάρισας, Λευτέρη Μπάμη, Γιάννη Χριστίδη που τιμωρήθηκαν για στοιχηματισμό συγγενών τους.

Την αναμονή χρηματοδότησης από το Στοίχημα περιμένουν οι ομάδες της Super League 2. Αρκετές εξ αυτών, όμως θα δουν την εισροή χρημάτων να «παγώνει» λόγω εμπλοκής τους σε αναφορές της ΕΠΑΘΛΑ για «ύποπτα» ματς. Φυσικά, η διαδικασία θα «τρέξει», σύμφωνα με διαβεβαιώσεις και – κακά τα ψέματα – πολλές υποθέσεις θα μπουν στο αρχείο ως είθισται.

Την ίδια στιγμή, όμως η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε προ ημερών να τιμωρήσει δύο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Λάρισας με διετή αποκλεισμό (με αναστολή κατά το ήμισυ της ποινής)! Ο λόγος; Συγγενείς τους πόνταραν… 5 και 10 ευρώ στον περσινό αγώνα μπαράζ ανόδου με τον Αγροτικό Αστέρα (1-3)! Το ματς αυτό διεξήχθη στις 5 Ιουνίου 2022 και έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο εκδόθηκε απόφαση, την οποία αμφότεροι προσπαθούν να ανατρέψουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες αγωνιστικές αποκλείονται από την αποστολή της θεσσαλικής ομάδας…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FL News, την Τρίτη (16/05) συζητήθηκε η έφεση των δύο ποδοσφαιριστών παρουσία του προέδρου του Ηρακλή Λάρισας, Λάμπρου Ιωακείμ και του πατέρα του ποδοσφαιριστή, Λευτέρη Μπάμη.

Τους Μπάμη, Χριστίδη εκπροσώπησε ο νομικός Χάρης Γρηγορίου, ο οποίος με την αγόρευσή του προσπάθησε να πείσει την Επιτροπή ότι δεν πρέπει να επιβληθεί η εξοντωτική για την καριέρα τους ποινή, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν στοιχημάτισαν. Η ποινή επιβλήθηκε με βάση το άρθρο 28 του Κώδικα Δεοντολογίας και γιατί η Επιτροπή έκρινε ότι υπήρχαν ενδείξεις συνεννόησης μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των συγγενών τους. Αυτό αναφέρει:

«Στα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε οποιονδήποτε αγώνα ή διοργάνωση που διοργανώνονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή ανατίθενται στις Ενώσεις-μέλη της. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το άθλημα του ποδοσφαίρου τουλάχιστον για δύο (2) έτη».

Ο Γρηγορίου ανέφερε:

«Η ποινή είναι δυσβάσταχτη για δύο ποδοσφαιριστές, τους Μπάμη και Χρηστίδη. Ο κύριος Μπάμης έχει έναν λογαριασμό που τον έχει ανοίξει ο πατέρας του έναν χρόνο πριν το επίδικο στοίχημα. Το στοίχημα των 10 ευρώ αφορά αγώνα όταν ο Ηρακλής Λάρισας ήταν ερασιτέχνης, στα μπαράζ ανόδου με τον Αγροτικό Αστέρα (1-3). Ο Ηρακλής Λάρισας είχε ήδη καταταγεί 7ος, έχει χάσει το εισιτήριο ανόδου και ο Αγροτικός Αστέρας ήταν η κυρίαρχη ομάδα που κέρδισε όλα τα ματς και κατετάγη πρώτη.

Ο Μπάμης έπαιξε ως το 51'. Το φερόμενο στοίχημα φέρεται ότι παίχτηκε στην ανάπαυλα. Τα αναπτύξαμε στην Δεοντολογίας, αλλά δεν έγιναν κατανοητά. Η απόφαση πάσχει. Οι ποδοσφαιριστές 1,5 ώρα πριν την έναρξη, είτε παραδίδουν τα κινητά σε οικείο τους πρόσωπο, είτε τα έχουν κλειστά. Απαγορεύεται σε όλες τις αποστολές η χρήση κινητού. Απαγορεύεται και στα ξενοδοχεία.

«Έπαιξε 10 ευρώ και έχασε»

Ο πατέρας του Μπάμη έχει ανοίξει έναν λογαριασμό για να παίζει ο ίδιος, έναν χρόνο πριν τον επίδικο αγώνα. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοίχημα παιγμένο. Κατά την ώρα του αγώνα έπαιξε ένα στοίχημα 10 ευρώ και, μάλιστα, το έχασε στο ποιος θα βάλει γκολ. Την ίδια ώρα ο Μπάμης αγωνίζεται, άρα δεν έπαιξε. Η Δεοντολογίας δέχτηκε ότι το έπαιξε ο πατέρας, αλλά σε συνεννόηση με τον γιο. Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Έφερα τα αποδεικτικά μου μέσα, τα στοιχεία μου, τις φορολογικές δηλώσεις και η ΕΠΑΘΛΑ γράφει: «Η ΕΠΑΘΛΑ προχώρησε σε ανάλυση του παικτικού προφίλ των δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστών του Ηρακλή Λάρισας που έχουν λογαριασμό. 1. Κατά την ανάλυση του παικτικού προφίλ και των δύο επίμαχων λογαριασμών δεν παρατηρήθηκε ιστορικά τίποτα το αξιοσημείωτο.

Έχω έναν λογαριασμό, φέρομαι ότι είμαι ποδοσφαιριστής που παίζει Στοίχημα και δεν έχω παίξει ένα Στοίχημα στον λογαριασμό μου. Είτε είμαι επιρρεπής στον τζόγο, είτε δεν είμαι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση δέχτηκε την επιβεβαίωση του πατέρα ότι έπαιξε, αλλά ο ισχυρισμός δεν κρίνεται πειστικός, γιατί ο διωκόμενος ποδοσφαιριστής γνώριζε ότι απαγορεύεται ο στοιχηματισμός από τον ίδιο και παρόλα αυτά άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του μέσω του οποίου στοιχημάτιζε στενός συγγενής, ο πατέρας του.

«Δεν απαγορεύεται το άνοιγμα λογαριασμού»

Με το άρθρο 28 δεν απαγορεύεται το άνοιγμα λογαριασμού. Επί 11,5 μήνες δεν είχε παίξει, μέχρι να παίξει αυτός ο άμοιρος πατέρας αισθάνεται ένοχος που κόβει το μέλλον του γιου του. Ήρθε και του ζήτησε τους κωδικούς να παίζει ο ίδιος. Η απόφαση κάνει και άλμα, κάνοντας λόγο για αντίφαση, ότι ήξερε να παίζει ο πατέρας. Το να ανοίξεις έναν λογαριασμό είναι περίπλοκο αλλά το να παίξεις είναι πολύ απλό. Εσφαλμένα λέει ότι απαγορεύεται το άνοιγμα λογαριασμού.

Σαν ποδοσφαιριστής μπορώ ν' ανοίξω 30 λογαριασμούς και να μην παίξω. Όπως δεν έπαιξε ο Λευτέρης Μπάμης. Αν είχε παίξει, θα είχε καταγραφεί από την ΕΠΑΘΛΑ. Για πρώτη φορά η Δεοντολογίας έκανε δεκτή την αναστολή της ποινής κατά το ήμισυ γιατί τον ισχυρισμό μας και τις αμφιβολίες τις μετονόμασε σε ελαφρυντικό. Ο ποδοσφαιριστής αγωνίζεται εκείνη την ώρα και δεν έχει παίξει Στοίχημα, ενώ 11,5 μήνες δεν έχει παίξει ούτε ένα. Έχουμε δίκαιο, δεν είμαστε εμείς οι αυτουργοί σε καμία περίπτωση. Είναι μεγάλο άλμα να λέει η απόφαση ότι υπήρξε συνεννόηση του πατέρα με τον γιο. Δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Για τον Χρηστίδη, όπου έπαιξε και ο αδερφός του, άνοιξε λογαριασμό για να πάρει μπόνους.

Η απόφαση λέει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Εσείς είστε Επιτροπή Εφέσεων και δικάζετε με πλήρεις αποδείξεις. Οι ισχυρές ενδείξεις είναι αρκετές για να ασκήσει ο Εισαγγελέας μια ποινική δίωξη. Αυτά που γράφονται για να «δεθεί» η υπόθεση και να καταδικαστούν σε βαριά ποινή οι ποδοσφαιριστές δεν στέκουν και πρέπει να μας επιβραβεύσετε. Θα φάει δύο χρόνια ο Μπάμης για ένα στοίχημα 10 ευρώ, θα του αμαυρωθεί η εικόνα, θα χάσει τη δουλειά του, θα κυκλοφορεί στις πλατείες με μια ρετσινιά.

Ο κύριος Χριστίδης είναι ίδια περίπτωση. Μπήκε στο 51' αντί του Μπάμη. Το στοίχημά του κατά την ανάπαυλα του αγώνα το έπαιξε ο αδερφός του καταθέτη. Αν δεν αγωνίζονταν οι δύο ποδοσφαιριστές, θα προσπαθούσαμε να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Όμως θέλουμε την απαλλαγή μας. Διαφορετικά μπορείτε με την αρχή αναλογικότητας να επιβάλλετε την ποινή έστω της επίπληξης. Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αγωνίζονται κάθε Κυριακή. Θέλουμε σύντομη απόφαση για να πάψει το μαρτύριό τους».

«Τελειώστε το μαρτύριο που ζω»

Ο πατέρας του Μπάμη που παρακολούθησε την εκδίκαση, αρκέστηκε να πει: «Το λάθος το έκανα εγώ και το παιδί μου την πληρώνει ακριβά. Ήταν ένα λάθος και δεν ξαναγίνεται. Αν μπορείτε να τελειώνετε το μαρτύριο που ζω, γιατί και με τον πρόεδρο έχω έρθει σε ρήξη. Την πλήρωσα τη ζημιά. Ήρθα τρεις φορές Αθήνα να πληρώσω για τα 10-15 ευρώ, που ούτε το θυμάμαι. Βρίσκομαι εκτεθειμένος και πληρώνω για να λύσω ένα θέμα που πρέπει να το δείτε κι εσείς σαν γονείς».

@Αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί και η εφημερίδα «Live Sport» της Τετάρτης (17/05).

Last modified onΤετάρτη, 17 Μάιος 2023 08:53
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr