«Θέλω να φύγω από το ποδόσφαιρο»

Το ρεπορτάζ του FL News από την απολογία του Ηρακλή Λάρισας για τις κατηγορίες της απειλής και της βίας σε βάρος του επόπτη Νάστου στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ Β.

Αντιμέτωπος με ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο είναι ο Ηρακλής Λάρισας για όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα και στην έκθεση του παρατηρητή στο ματς της 22ας Απριλίου απέναντι στον ΠΑΟΚ Β (1-4). Υπενθυμίζεται ότι ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Λίταινας φέρεται να απείλησε τον διαιτητή Κατσικογιάννη και ο τραυματιοφορέας Πέτρος Καραναστάσης ότι γρονθοκόπησε τον επόπτη Καραναστάση.

Οι Θεσσαλοί απολογήθηκαν την Τετάρτη (17/04) στον αθλητικό δικαστή. Ο δικηγόρος Χάρης Γρηγορίους προσπάθησε για αρκετή ώρα να πείσει την έδρα ότι «οι διαιτητές μας ξεκλήρισαν και τώρα θέλουν να αποτελειώσουν μια υγιή ΠΑΕ με βαριά τιμωρία», ενώ διέψευσε τόσο ότι ο Νάστος γρονθοκοπήθηκε, όσο και ότι ο Λίταινας απείλησε τον ρέφερι.

Το «παρών» στην εκδίκαση έδωσε ο πρόεδρος Λάμπρος Ιωακείμ, ο οποίος τόνισε ότι με όλα όσα έχουν συμβεί σκέφτεται πολύ σοβαρά ν’ αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Κατέθεσαν ακόμα ο τεχνικός διευθυντής Δημήτρης Καπετανόπουλος και ο Πέτρος Καραναστάσης, ο οποίος δήλωσε ότι «μου έχουν κοπεί τα πόδια…».

Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ:

Για τον Λίταινα, ο οποίος κλήθηκε με το άρθρο 19 του Π.Κ. (απειλές – εκφοβισμός) ο Γρηγορίου είπε:

«Φέρεται ότι είπε τη φράση «να πάτε να γαμ… Δεν θα φύγεις ζωντανός από δω». Δεν έχουμε απειλή. Όλα έγιναν στη φυσούνα προς τα αποδυτήρια. Συνομολογούμε το «αντε γαμ…». Ο διαιτητής του απάντησε: «Πρόσεχε μη φας κανένα κατακέφαλο». Ο Λίταινας είχε αποβληθεί και επανήλθε. Εξέτισε τη μία αγωνιστική. Έχουμε δύο αυτόπτες μάρτυρες και μία ένορκη βεβαίωση ότι δεν είπε τη δεύτερη φράση.

Η περίπτωσή του αφορά το άρθρο 10. Έχουμε προσκομίσει αποφάσεις του Λεβαδειακού και του Πανιωνίου. Το άρθρο 19 είναι για εκφοβισμό αξιωματούχου ή εντεταλμένου με απειλές με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Ακόμα και αν είπε αυτή τη φράση, εξαντλείται στο άρθρο 10. Είναι μία συνήθης φράση.

Για το άρθρο 20 (βία) που «καίει» τους Θεσσαλούς:

«Η κλήση είναι αρκετά «φορτωμένη» και πρέπει κι εμείς να έχουμε τους δικούς μας ισχυρισμούς. «Το άρθρο 20 έχει τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη είναι «όποιος χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει αξιωματούχο», πριν τον αγώνα. Η δεύτερη: «σε περίπτωση κατά την οποία ασκηθεί βία, υπό μορφή σωματικής βλάβης ή τρομοκρατικής ενέργειας κατά διαιτητών ή μελών Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχων εκτός γηπέδου...» και η τρίτη «ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο».

Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Η ψευδής- και θα το αποδείξουμε - υποβολή μηνύσεως του επόπτη Νάστου αφορά σε απλή σωματική βλάβη και εξύβριση. Μαζί με τον διαιτητή Κατσικογιάννη «σφαγίασαν» την ομάδα. Μας «ξεκλήρισαν» με επτά αποβολές.

Στο φύλλο αγώνα γράφει ότι δήθεν γρονθοκοπήθηκε από τον τραυματιοφορέα, Πέτρο Καραναστάση. Η έκθεση της Αστυνομίας λέει ότι χτύπησε με πόδια και χέρια τον πρώτο βοηθό. Δεν τον γρονθοκόπησε. Έπεσε πάνω του και χρησιμοποίησε το χέρι για να μην υπάρξει περαιτέρω επαφή. Έχει ύψος 1μ.93. Αν τον γρονθοκοπούσε θα τον άφηνε 20 μέρες στην εντατική.

Δικαστής: «Ανάλογα και πώς θα τον πετύχει».

Στο φύλλο αγώνα δεν αναφέρθηκε εξύβριση. Δεν θα τον έβριζε ο Καραναστάσης; Το άρθρο 19 για βία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του. Αυτό λέει ότι αν υπαίτια είναι η ομάδα επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών, γ. υποβιβασμού ομάδας».

Ο κύριος Καραναστάσης δεν ήταν δηλωμένος στο φύλλο αγώνα. Αν ο γιατρός δεν προσφέρει υπηρεσίες στον αντίπαλο ποδοσφαιριστή και αυτός πεθάνει, θα είναι υπαίτια η ομάδα; Αν τα έκανε αυτά ο Καραναστάσης, συνδέεται ο τραυματιοφορέας με την ΠΑΕ; Τον έβαλε η ομάδα να χτυπήσει τον επόπτη; Και η SL1 και η SL2 δικάζουν με το άρθρο 12 του Π.Κ. Δεν είναι αξιωματούχος ομάδας. Συνδέεται με την ομάδα, γιατί η ομάδα τον ορίζει. Δεν έχουμε πριν τον αγώνα εκβίαση ή επηρεασμό, ούτε εκτός γηπέδου προσέγγιση, ούτε τραυματισμό όπως αποδεικνύεται.

Δικαστής: «Και ο παρατηρητής γράφει ότι γρονθοκόπησε…».

Η Αστυνομία γράφει ότι δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Η ΠΑΕ δεν είναι υπαίτια, άρα δεν γίνεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών και δεν είναι αξιωματούχος ο Καραναστάσης».

Ο Γρηγορίου προσκόμισε την εκκαθάριση του αγώνα (112 εισιτήρια) και video μετά το τέλος, με την πρόεδρο να λέει: «Τι σχέση έχει ο αριθμός των οπαδών με ό,τι έγινε στη φυσούνα; Δεν κατηγορούνται για κάτι οι οπαδοί».

Ο δικηγόρος του Ηρακλή Λάρισας απάντησε:

«Δεν είχαμε γενικευμένη ένταση, ούτε κλίμα τρομοκρατίας. Μετά το τέλος του αγώνα υπήρξαν διαμαρτυρίες. Ο επόπτης αντί να πάει στη σέντρα μαζί με τους υπόλοιπους, έφυγε και πήγε στα αποδυτήρια. Εκεί ήταν 20 ποδοσφαιριστές, αξιωματούχοι, παράγοντες, οι αποβληθέντες, αστυνομικοί και σεκιούριτι. Ήταν προβοκατόρικη συμπεριφορά. Το έκανε επίτηδες. Εξολόθρευσαν με τον διαιτητή την ομάδα και θέλουν τώρα να την αποτελειώσουν με μεγάλες ποινές».

Δικαστής: «Ο διαιτητής, όμως έβγαλε τις κόκκινες, όχι ο επόπτης».

Γρηγορίου: «Έχει και αυτός ευθύνη. Νομίζουν οι διαιτητές ότι έχουν το αλάθητο. Για τις πειθαρχικές παραβάσεις επιτρέπεται ανταπόδειξη και ελέγχονται. Γράφει ο Νάστος ότι τον γρονθοκόπησε ο Καραναστάσης. Γιατί η Αστυνομία που ήταν παρούσα δεν τον συνέλαβε;».

Δικαστής: «Εσείς είπατε ότι πήγε απευθείας στα αποδυτήρια και η Αστυνομία ήταν στη σέντρα».

Γρηγορίου: «Μπροστά ήταν οι Αστυνομικοί. Γιατί δεν τον συνέλαβαν; Οι διαιτητές πήγαν στα αποδυτήρια, τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και μετά πήγαν και έκαναν μήνυση για εξύβριση και σωματική βλάβη. Πού είναι η εξύβριση στο φύλλο αγώνα; Πήγε σαν… μούμια, τον γρονθοκόπησε και δεν τον έβρισε;».

Δικαστής: «Όταν υπάρχει γενικότερο κλίμα έντασης, δεν μπορείς να ξέρεις ποιος λέει τι».

Γρηγορίου: «Ούτε έτρεξε να φύγει ο Καραναστάσης, ούτε φυγαδεύτηκε. Και η Αστυνομία δεν λέει ότι τον χτύπησε με πρόθεση. Είναι πρώην ποδοσφαιριστής, γνωρίζω τη σύζυγό του και ξέρω ότι είναι «διαμάντι». Ωρύεται ότι δεν τον χτύπησε. Μπαίνει στο γήπεδο, βλέπει τον αγώνα και προσφέρει τις υπηρεσίες του ως τραυματιοφορέας».

Ο δικηγόρος της ΠΑΕ προσκόμισε δημοσίευμα της «Ελευθερίας» για τον διάλογο Λίταινα - Κατσικογιάννη και χαρακτήρισε είρωνα τον ρέφερι του αγώνα. Και κατέληξε: «Το άρθρο 20 δεν υπάγεται στην περίπτωσή μας, γιατί η ΠΑΕ δεν είναι υπόλογη, δεν συνδέεται με τον Καραναστάση. Για τη φράση «δεν θα φύγεις ζωντανός». Από ποιο κλουβί; Μίας ομάδας με 60 φιλάθλους; Είναι ποδοσφαιρική φράση και περιγράφεται στο άρθρο 10.

Να τιμωρηθεί ο Λίταινας με το άρθρο 10 για εξύβριση του διαιτητή. Δεν υπάρχει απειλή. Έχει εκτίσει τη μία αγωνιστική. Και η έκθεση της ΔΕΑΒ δεν γράφει τίποτα, θα σας την προσκομίσω. Η ΠΑΕ είναι από τις πιο συνεπείς και απειλείται με ένα βαρύ κατηγορητήριο. Για τον Καραναστάση ζητούμε να επιβληθεί ένα πρόστιμο 2.500 ευρώ στην ΠΑΕ.

Για το άρθρο 15 παρ.4β, ανέφερε: «Είναι βαρύ. Θέλει τα επεισόδια να συνδέονται, είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων. Θέλει πληθυντικό, να δέρνουν δύο, τρεις τους διαιτητές και τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Αν κρίνετε ότι έχει διαπίστευση και δεν ακολουθήσετε την πρακτική των SL1, SL2, θα τον αντιμετωπίσετε με το άρθρο 11, άλλως με ποινή 2- 2,5 μηνών χωρίς πρόστιμο στην ομάδα.

Επεισόδια δεν είχαμε. Δεν επηρεάστηκε η διεξαγωγή του αγώνα. Είχε λήξει. Τα άρθρα 19, 20 και 15 παρ.4 δεν υπάρχουν. Παρακαλούμε για το μίνιμουμ προστίμου 2.500 ευρώ και τιμωρία του Λίταινα 4 αγωνιστικές. Ο κύριος Νάστος αυτό το λάθος έκανε. Δεν έγραψε ή δεν προσποιήθηκε ότι ήταν τραυματίας για να επιβαρύνει τη θέση μας».

«Θέλω να φύγω από το ποδόσφαιρο»

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΠΑΕ έδειξε στην πρόεδρο της έδρας video μετά το τέλος του αγώνα και στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσει. Όπως είπε:

«Εδώ και επτά χρόνια «τρέχω» την ομάδα μόνος μου. Αν και δεν έχει τους φιλάθλους και την ιστορία, έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ελλάδας. Ποτέ δεν έχουμε κληθεί σε απολογία. Νιώθω πολύ άσχημα να κατηγορούμαστε για φιλοξενία, για ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω τη διαιτησία.

Ένας επόπτης σήκωσε τη σημαία και την κατέβασε στο γκολ του ΠΑΟΚ. Πήγε μόνος προς τη φυσούνα. Έδωσε τέσσερις κόκκινες στον πάγκο, επτά κίτρινες. Μέσα σε 45 λεπτά μας διέλυσε. Μία απώθηση στη φυσούνα παρουσιάζεται ως το έγκλημα της δεκαετίας. Έχω σκέψεις, γιατί γίνεται όλο αυτό. Έχουμε άδεια, δεν χρωστάμε, έχω «ματώσει» και φτάνω σ’ ένα σημείο να θέλω να φύγω από το ποδόσφαιρο. Θα το δείτε. Δεν θέλει το ποδόσφαιρο τέτοιους ανθρώπους.

Στείλαμε δύο παίκτες στην Ιταλία, έχουμε ακαδημίες και όλο αυτό πάει να καταστραφεί από ένα παιδί που γράφει όλα αυτά που γράφει. Ζητούμε επιείκεια. Έχουμε πάρει 40 χιλιάδες όλη τη χρονιά και έχουμε υποχρεώσεις 600 χιλιάδες».

Ο Καπετανόπουλος είπε στην κατάθεσή του:

«Με τη λήξη ο επόπτης αντί να πάει στο κέντρο, κατευθύνθηκε στη φυσούνα. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί εκεί. Βιαιοπραγία δεν υπήρξε. Υπήρξαν σπρωξίματα και βρισιές. Είδα μητέρα με δύο παιδάκια να φωνάζει και να ωρύεται. Ό,τι έγινε στη φυσούνα δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό. Έσπρωχναν και οι Αστυνομικοί για να μην πλησιάσουν. Ήταν αδύνατο να πλησιάσει κάποιος τον επόπτη. Ο διαιτητής μου είπε πως δεν κατάλαβε γιατί έφυγε».

«Μου έχουν κοπεί τα γόνατα»

Ο Καραναστάσης ρωτήθηκε από την έδρα, γιατί κατονομάζεται ο ίδιος από διαιτητή και παρατηρητή:

«Μου έχουν κοπεί τα γόνατα. Είμαι πατέρας, 17 χρόνια ποδοσφαιριστής και ποτέ δεν βρέθηκα σε τέτοια αίθουσα. Δεν γνωρίζω γιατί με κατονομάζουν. Ένιωσα ένα σπρώξιμο και για ν’ αποφύγω την επαφή με τον επόπτη έβαλα τα χέρια μου μπροστά».

Προθεσμία για υπόμνημα δόθηκε ως τη Δευτέρα (22/05), ώστε την Τρίτη (23/05) να εκδοθεί απόφαση.

@Αναλυτικό ρεπορτάζ  φιλοξενείται και στην εφημερίδα «Live Sport».

Last modified onΚυριακή, 21 Μάιος 2023 10:55

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep