Σπούδασε… αναλυτής αγώνων

Το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης (Institute of Sport Analysis), δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επαγγελματίες αναλυτές αγώνων.

[googlead][/googlead]

Από τα πλέον καλοπληρωμένα επαγγέλματα στον αθλητισμό είναι αυτό του αναλυτή αγώνων. Για όλα, ατομικά ή ομαδικά, η ανάλυση των αναμετρήσεων και αυτή των αθλητικών συμπεριφορών και ικανοτήτων αποτελεί το… μέλλον. Το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης (Institute of Sport Analysis), λοιπόν, ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα σειρά μαθημάτων και εξειδικευμένων σεναρίων, προκειμένου να δημιουργήσει επαγγελματίες αναλυτές αγώνων.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Στέλιος Βραδέλης δήλωσε σχετικά με την πρωτοποριακή αυτή κίνηση, που επιτάσσει η εποχή της τεχνολογίας:

«Το επάγγελμα του αναλυτή των αγώνων σε όλα τα αθλήματα και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα συναρπαστικότερα και το επάγγελμα του μέλλοντος. Η τεχνολογία έχει εξελίξει πάρα πολύ το ποδόσφαιρο. Η προπονητική χωρίς την τεχνολογία δεν είναι πια η ίδια και αυτό το βλέπουμε σε όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Δε νοείται ομάδα από την 5η κατηγορία της Αγγλίας ή 3η Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας να μην έχει αναλυτές.

Από μελέτες που έχουν γίνει ο προπονητής την ώρα του αγώνα έχει ένα μέσο όρο αντίληψης των όσων συμβαίνουν σε ποσοστό 30-40%. Ο ρόλος του αναλυτή και με τα συστήματα που υπάρχουν είναι να προσθέτει το επιπλέον ποσοστό. Μία καλή ανάλυση δίνει 60-70% πλεονέκτημα. Ο ρόλος του βίντεο - αναλυτή είναι και στην προετοιμασία του αγώνα και στη διάρκεια του αγώνα. Μπορεί, δηλαδή πλέον ο ποδοσφαιριστής να γνωρίζει τον αντίπαλό του απ' έξω, σα να είναι ο κολλητός του φίλος.

scoo

Η ανάλυση χρειάζεται, επίσης, στον τεχνικό διευθυντή όταν καλείται να επιλέξει από λίστα για παράδειγμα 10 επιθετικών. Είναι και θέμα σκάουτινγκ και οργάνωσης της ομάδας. Υπάρχουν όλα τα δεδομένα ενός ποδοσφαιριστή, από εργομετρικά και αιματολογικά μέχρι η προπόνησή του. Όπως και σε θέμα ακαδημιών μπορεί αποτελεί σημαντικό εργαλείο, γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη των μικρότερων παικτών. Αλλά και σε θέμα σκάουτινγκ, μπορεί ο σκάουτ να στείλει άμεσα το report μέσα από τα λογισμικά και το ίδιο βράδυ ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής ή ο πρόεδρος μπορούν να έχουν τα πλήρη στοιχεία».

Η έναρξη των μαθημάτων έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου και μία ημέρα μετά θα φιλοξενηθεί στο Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ινδίας, Stephen Constantine. Θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Γιατί αναλύουμε στο ποδόσφαιρο, πώς αναλύουμε, με ποιο τρόπο μεταφέρουμε τις πληροφορίες αυτές στους ποδοσφαιριστές».

Στις 19/10 ένας εκ των κορυφαίων γυμναστών με θητεία σε Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, Ηρακλή θα παραδώσει μαθήματα ανάλυσης σχετικά με την αναγκαιότητα της ανάλυσης στη διάρκεια της προπόνησης ποδοσφαίρου. Από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου ακολουθεί ο ιδρυτής και δημιουργός των λογισμικών ανάλυσης της «Interplay Sports», Jan Tunli με μαθήματα σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης σε ποδόσφαιρο, χάντμπολ και μπάσκετ. Τα προγράμματα ανάλυσης της Interplay Sports και η μεθοδολογία τους διδάσκονται στα Πανεπιστήμια Φυσικής αγωγής της Νορβηγίας και της Σουηδίας και χρησιμοποιούνται από περισσότερες από 2000 ομάδες όλων των επίπεδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και σε 10 εθνικές ομάδες.

Το δελτίο Τύπου:

«Το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης (Institute of Sport Analysis), δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα επαγγελματίες αναλυτές αγώνων μέσα από μια ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων, εξειδικευμένων σεμιναρίων και πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος του αναλυτή αγώνων. Για όλα τα αθλήματα, ατομικά και ομαδικά, η ανάλυση αγώνων αλλά και η εξειδικευμένη ανάλυση συγκεκριμένων αθλητικών συμπεριφορών και ικανοτήτων, μαζί μας γίνεται επιστήμη.

Οι σπουδαστές του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης θα εκπαιδευτούν στα πιο σύγχρονα συστήματα ανάλυσης, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ομάδες της Premier League, της Primera Liga, της Bundesliga, της Serie A, της Liga Primeira, της Ligue 1, από το σύνολο των ομάδων στο NBA, της Euroleague, στο Μουντιάλ της Ρωσίας αλλά και σε όλες τα κορυφαίες διοργανώσεις σε βόλεϊ, υδατοσφαίριση, χάντμπολ, πολεμικές τέχνες, μηχανοκίνητο αθλητισμό, κτλ.

Στο Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης διδάσκουν οι ίδιοι οι δημιουργοί των προγραμμάτων ανάλυσης τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από περισσότερες από 150.000 ομάδες ,όλων των επιπέδων και διαφόρων αθλημάτων, παγκοσμίως, αναλυτές ομάδων από Champions League, Premier League, Serie A, προπονητές UEFA Pro, προπονητές εθνικών ομάδων, διεθνείς ποδοσφαιριστές και εξειδικευμένοι γυμναστές.
Τα μαθήματα ξεκινούν στις 17 Οκτωβρίου και με την εγγραφή κάθε σπουδαστής θα λάβει εντελώς δωρεάν ένα λογισμικό πρόγραμμα ανάλυσης αξίας 1500 ευρώ.

Στις 18 Οκτωβρίου ο Stephen Constantine, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Ινδίας, θα παραδώσει σεμινάριο σχετικά με τη χρησιμότητα της “Ανάλυσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τον τρόπο μεταφοράς της ανάλυσης στους παίκτες’.

Θα ακολουθήσει σειρά μαθημάτων του δημιουργού του λογισμικού Ανάλυσης της Interplay Sports, κ. Jan Tunli. Το λογισμικό της Interplay διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Φυσικής Αγωγής της Νορβηγίας και της Σουηδίας και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 2000 ομάδες όλων των επιπέδων σε ομαδικά αθλήματα και 10 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Τα μαθήματα είναι καθημερινά και περιλαμβάνουν και αρκετές ώρες πρακτικής εξάσκησης σε ομάδες διαφόρων αθλημάτων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση βίντεο-αναλυτή αγώνων από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λογισμικών αθλητικής ανάλυσης.

Οι εγγραφές για τα σεμινάρια ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου.
Έναρξη μαθημάτων: 17 Οκτωβρίου.
Διάρκεια μαθημάτων: καθημερινά έως και Μάιο 2018.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2114059540, 6907363485
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.insa.gr
Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης, Μεσογείων 99, Αθήνα».

[googlead][/googlead]

Last modified onΤρίτη, 10 Οκτώβριος 2017 02:17

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep